El millor disseny tipogràfic del món, a València de la mà de ADCV i EASD

15/09/22
El millor disseny tipogràfic del món, a València de la mà de ADCV i EASD

L’edició número 68 de l’exposició que reuneix els millors treballs de tipografia realitzats cada any a tot el món podrà visitar-se a València del 19 de setembre al 28 d’octubre, de la mà de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV). Repetim com a entitat amfitriona de la mostra ‘The World’s Best Typography’, en aquest cas amb la col·laboració de la Escola Superior de Disseny de València -EASD València-.

La mostra ‘TDC 68’ s’inaugura el dilluns 19 de setembre, a les 19 hores, a la Sala La Peixera de la EASD València. Està integrada per un centenar de peces seleccionades d’entre els més de 300 treballs guardonats en l’edició més recent del Concurs Internacional del Type Directors Club (TDC) de Nova York, principal referent mundial en aquesta disciplina del disseny.

La mostra arriba a València per primera vegada, amb estrena nacional, en el marc de la València Disseny Week (VDW), la gran setmana del disseny que organitzem des de la ADCV des de fa 13 anys. L’any de València com a Capital Mundial del Disseny, la VDW enllaça amb el World Design Street Festival.

L'exposició 'TDC 68' s'inaugura el dilluns 19 de setembre, a les 19 hores, en un acte obert a professionals i ciutadania, i podrà visitar-se fins al 28 d'octubre, en EASD València

En ella s’integren peces guardonades en dues categories del certamen mundial: ‘Communication Design’ i ‘Typeface Design’. S’inclou des de disseny de tipografies a disseny editorial, embalatge, cartelleria, publicitat, disseny experimental i treballs d’estudiants, que han sigut triats sota criteris de qualitat tipogràfica per un jurat internacional.

Entre les obres premiades i que podran conéixer-se en l’exposició, està la identitat corporativa dissenyada per l’estudi Creatias, soci de la ADCV, per al restaurant Frankie’s Burger Bar, situat a València, l’interiorisme del qual ha sigut desenvolupat per l’estudi Samaruc -també soci de la ADCV-.

“Amb aquest reconeixement, Carlos Sánchez, director de Creatias, s’uneix als professionals referents del disseny valencià que formen part del selecte Club TDC, com Ibán Ramón, Dídac Ballester, Nacho Lavernia o Pepe Gimeno (que és membre del Type Directors Club, que ha dedicat exposicions individuals a les seues creacions). Un planter que reflecteix, per si mateix, la qualitat del treball tipogràfic desenvolupat en la Comunitat, que va portar a la ADCV a ser organitzadora del Congrés Internacional de Tipografia durant 14 anys”, apunta Ángel Martínez, president de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV).

Javier Mestre, subdirector de la Escola Superior de Disseny de València -EASD València-, assenyala que “l’escola és un exponent de la cultura del disseny i un referent acadèmic dins dels ensenyaments de disseny. Amb això, es resumeix la importància d’acollir aquesta exposició que recull els millors treballs de tipografia l’any en el qual València és Capital Mundial del Disseny”..

Exposició col·lectiva internacional itinerant

Els premis anuals del Type Directors Club reconeixen l’excel·lència i la innovació tipogràfica, al mateix temps que mantenen un compromís continu amb l’art, l’artesania i el disseny. En l’edició 68, es van presentar a la competició més de 2.000 candidatures, procedents de 63 països de tot el món.

L’organització detalla que “els guanyadors han sigut seleccionats per un jurat divers compost per 27 dissenyadors i tipògrafs destacats d’una dotzena de països, la qual cosa reflecteix el compromís continu del TDC d’augmentar el nivell de diversitat i representació en tots els aspectes de la seua programació, dels seus membres i del seu Consell Assessor”.

DRAG

Cada any, es duu a terme una selecció d’entre els treballs internacionals premiats i s’organitza una exposició col·lectiva internacional itinerant, que, després d’arrancar a Nova York, recorre diverses ciutats d’Amèrica, Àsia i Europa.

Type Directors Club va nàixer en 1946, amb l’objectiu de “crear aliances i donar suport al creixement d’una comunitat professional que comparteix la idea que la tipografia genera cultura i la cultura genera tipografia”. L’entitat duu a terme diferents accions anuals, orientades a posar en valor la importància de la tipografia en qualsevol treball de comunicació visual, tant en mitjans impresos com en pantalla, donar a conéixer l’ofici de la tipógrafía i brindar-li reconeixement i donar suport a la formació i desenvolupament de nous talents en aquesta matèria. Entre elles, convoca els seus Premis TDC.