Mercedes Laso (Expormim): “És clau integrar una bona gestió del disseny”

08/04/22
Mercedes Laso (Expormim): “És clau integrar una bona gestió del disseny”

“Conjugar de manera extraordinària els valors de la indústria artesana tradicional amb l’avantguarda en el disseny de mobiliari d’alta qualitat, des d’una perspectiva de sostenibilitat mediambiental en continu contacte amb la innovació i la dimensió social del disseny”, li han valgut a Expormim, empresa associada a la ADCV, el Premi Nacional de Disseny 2021.

Un guardó que reconeix les més de sis dècades de trajectòria de l’empresa familiar valenciana, que és actualment l’únic fabricador de moble de ratán d’Europa i exporta més del 70% de la seua producció a països de tot el món.

Mercedes Laso, neta del fundador de la companyia i actual gerent, ens explica què suposa rebre el Premi Nacional i fa balanç de la trajectòria, present i futur de Expormim.

"Vivim un moment decisiu en la nostra història com a societat. Necessitem redissenyar el futur de la indústria; conceptes com RSC, economia circular o preservació d'arts i oficis cobren més sentit que mai. Hem de pensar en quin llegat volem deixar"

Què suposa per a Expormim rebre el Premi Nacional de Disseny?

El Premi Nacional de Disseny és el màxim reconeixement al qual una empresa dedicada al disseny com la nostra pot aspirar en l’àmbit nacional. Per això resulta difícil explicar l’alegria, la satisfacció i tot el cúmul de sentiments positius que se senten quan s’aconsegueix aquest reconeixement.

És un guardó darrere del qual hi ha treball, esforç, dedicació i l’obstinació de voler fer les coses bé. Per a Expormim suposa continuar pensant en dissenys arrelats en el territori, en la cultura i en la història, que parlen del que som, d’on venim i cap a on volem anar. Només amb un disseny així ens atrevim a mirar cap avant, cap a un futur més lluminós, com el Mediterrani del qual procedim amb els millors artesans.

El jurat va destacar en la seua fallada que Expormim “sap conjugar, de manera extraordinària,” tradició, avantguarda, qualitat, innovació i dimensió social del disseny. Com s’integren en la proposta de l’empresa?

En l’actualitat, som l’únic fabricador de moble de ratán que sobreviu en tot l’àmbit europeu. En els nostres tallers, hi ha gent que va començar a trenar fa 30 anys. És un ofici que van aprendre treballant, perquè no hi ha escola. L’escola és el taller o, en el nostre cas, la fàbrica. I ací continuen fent-lo com s’ha fet tota la vida, però des d’una perspectiva contemporània.

En ella es transmeten el coneixement i el bon saber fer artesanal, de generació en generació: les persones artesanes aprenen treballant i mentre treballen continuen aprenent amb cada nova tècnica i cada nova millora del procés de producció. Però no n’hi ha prou amb rescatar i revaloritzar la tradició artesana. També ha sigut necessari ‘posar-la al dia’ i això s’ha aconseguit mitjançant el disseny. Un disseny que s’ha anat assumint de manera progressiva en les diferents àrees que conformen la nostra empresa a través d’un procés de capil·laritat. A poc a poc, però amb seguretat, la “cultura del disseny” ha anat impregnant tots i cadascun dels departaments de Expormim. La implementació i bon ús del disseny com a eina i com a estratègia és el que ens ha permés evolucionar, créixer i convertir-nos en una empresa avantguardista.

Des de la seua experiència de sis dècades en el sector, com ha evolucionat la percepció i el paper econòmic i social del disseny?

En els últims anys, el disseny comença a tindre major visibilitat en la societat, s’està generant un caldo de cultiu interessant. Estem en un moment decisiu. De les empreses, professionals del disseny i institucions depén que s’aprofite aquesta oportunitat i que, gràcies a ell, es genere teixit industrial de valor (es creuen llocs de treball professionalitzats, que aporten valor competitiu a les nostres empreses més enllà de les nostres fronteres), i que no passe com en altres ocasions, on el disseny s’ha limitat a temes formals i superficials. És necessari integrar una bona gestió del disseny dins de les nostres empreses.

Un dels principals reptes i oportunitats del sector és la sostenibilitat. En quines línies està treballant la companyia?

Hi ha moltes maneres de perseguir la bellesa i aconseguir l’excel·lència, però no totes igual de correctes. La nostra està profundament compromesa amb la sostenibilitat i la responsabilitat social. Perquè ens importen el medi ambient, el benestar de totes les persones i un creixement econòmic conscient. Només així és possible millorar el món en què vivim i contribuir a la construcció d’un futur prometedor.

El ratán ha sigut un dels signes distintius de l’empresa. Què aporta, quins reptes planteja?

El ratán és un material humil, però tremendament ric en matisos, noble, durador i que apareix fortament vinculat a la tradició mediterrània. És una cosa intrínseca a la naturalesa de Expormim, forma part del nostre material genètic, des del principi. Portar-lo de tornada, donar-li nova validesa mitjançant el disseny, revigoritzar el procés creatiu entorn d’ell i rescatar un ofici artesà que semblava condemnat a l’oblit va ser resultat de la incorporació a l’equació de la cultura del disseny i la cultura del projecte.

DRAG

Expormim ha col·laborat amb prestigiosos professionals i estudis de disseny. Com s’articulen aqueixes col·laboracions i quin és el balanç?

L’externalització d’encàrrecs a professionals del disseny ha suposat un aprenentatge constant i una font recíproca de coneixement i d’experiència. Hem aprés amb els qui col·laborem i alhora, dissenyadors i dissenyadores han aprés de la nostra empresa. També ha sigut una font inesgotable d’anècdotes, de records i de construcció d’un esperit col·laboratiu que ha contribuït decididament a fer de Expormim l’empresa que és hui.

Sobretot, al llarg de tot aquest recorregut, ens hem adonat que el disseny ha de calar, aprofundir en la seua utilitat real, en la seua funcionalitat, en la seua capacitat per a incidir en la societat i sobretot, en la necessitat de dialogar amb la indústria per a esprémer al màxim tot el seu potencial.

Creiem en les col·laboracions a llarg termini. És molt important que totes dues parts compartisquen els mateixos valors amb la intenció que es produïsca aqueixa química necessària entre professional del disseny i empresa perquè el projecte arribe a bon port. No ens motiva col·leccionar grans noms del disseny; ens motiva que el que es genere d’aquesta col·laboració siga realment bo i perdurable.

Podria destacar algun dels dissenys, col·leccions o productes emblemàtics, que han marcat una fita en la trajectòria de l’empresa?

El gronxador Nautica, de MUT Design, que hui segurament és el producte que tothom associa amb Expormim quasi sense pensar; la cadira Huma, de Mario Ruiz; la col·lecció Lapala disseny, de Lievore Altherr Molina, i la col·lecció Frames, disseny de Jaime Hayón. Totes elles resumeixen a la perfecció el que és Expormim.

"La cultura del disseny ha anat impregnant tots i cadascun dels departaments de Expormim. La implementació i bon ús del disseny com a eina i com a estratègia és el que ens ha permés evolucionar, créixer i convertir-nos en una empresa avantguardista"

En el seu vídeo de presentació, se subratllava que el 70% del negoci de Expormim correspon a l’exportació. En quina fórmula o model s’ha donat suport a l’empresa familiar valenciana per a ser present en països dels cinc continents?

Des dels orígens de l’empresa, Expormim sempre ha tingut una marcada vocació exportadora. Durant els últims anys s’ha fet una gran faena en la distribució. Hui dia l’exportació suposa el 70% del negoci i estem orgullosos de poder arribar a quasi totes les parts del món. Els nostres principals mercats són els EUA, França, Portugal, el Regne Unit, Suïssa, Orient Mitjà i Austràlia.

Des de la perspectiva que dona ser Premi Nacional, i en un context tan complex com en el que ens trobem, què li aconsellarien a una persona jove que vulga dedicar-se professionalment o emprendre en el món del disseny?

El context actual és complex però en termes de disseny s’ha avançat moltíssim. En l’actualitat la majoria de les nostres mitjanes i grans empreses compten amb departament de disseny, quan fa a penes 15 anys no era així. Li aconsellaria que siga curiosa i que en aquests primers estadis aprenga, que no tinga pressa. El bon disseny és fruit d’anys d’experiència, és més important aprendre a peu de camp (on es troba el problema), que dedicar-li moltes hores a la pantalla (més hores aprenent i pensant que executant). A València tenim excel·lents professionals de la indústria creativa i alhora les nostres empreses atresoren gran saber fer. El repte és alinear les necessitats reals de l’empresa amb les inquietuds de les ments creatives.

Quins són els plans o principals projectes contemplats en l’estratègia de Expormim a curt, mitjà i llarg termini?

A curt termini, enguany hem llançat ampliacions de producte en col·leccions com Lapala, Blum, Atrivm, Liz i Niu. Col·leccions que estan funcionant molt bé i que demanden de noves versions de tipologies i acabats, amb la intenció que puguen entrar en nous escenaris projectats feia un exterior perceptivament molt interior i acollidor. Alguna cosa que ens caracteritza i singularitza.

A mitjà i llarg termini, continuar apostant per la producció local, per mantindre el nostre saber-fer aportant valor, sempre amb el mateix objectiu: preservar llocs de treball en fàbrica. Pensem que és tot un luxe poder defensar l’artesania i els mobles que fabriquem a Moixent en els temps que corren.

Ens està tocant viure un moment decisiu i transcendent en la nostra història com a societat. Necessitem redissenyar el futur de la nostra indústria. Conceptes com a economia circular, responsabilitat social i mediambiental, preservació d’arts i oficis, etc… cobren més sentit que mai. Hem de pensar en quin llegat volem deixar a les generacions esdevenidores.