‘Pot el disseny ajudar a erradicar les violències de gènere?’. Per Gráficas En Negro

25/11/21
‘Pot el disseny ajudar a erradicar les violències de gènere?’. Per Gráficas En Negro

Pot el disseny ajudar a erradicar les violències de gènere? I, el més important, està disposat el sector del disseny a assumir aquesta responsabilitat? Volem iniciar aquest debat o preferim continuar deixant-lo en mans d’unes poques dissenyadores conscienciades? Hem millorat en els últims anys? Què ha suposat tot això per a les dissenyadores? I per als dissenyadors?

El disseny és capaç d’aportar solucions i significats per a aconseguir amb èxit els grans reptes de la societat actual. És una potent eina per a contribuir a la millora social, sobretot pel seu ampli abast i impacte. Objectius com a accessibilitat, universalitat, sostenibilitat o igualtat estan directament relacionats amb la forma en la qual dissenyem. En aquest 25N volem posar el focus en la necessitat d’incorporar la perspectiva de gènere als processos de disseny per a impulsar el canvi a un món millor.

Això és el que ens va motivar a crear, fa dos anys, Gráficas En Negro, un col·lectiu que treballem per la igualtat de gènere en el sector del disseny i per aconseguir la seua implantació en tots els àmbits de la professió. Gráficas En Negro té una vocació transformadora, de referència i consulta per al sector, i l’impulsem un grup obert i inclusiu de professionals amb vinculació al disseny.

Gráficas en Negro. Un projecte READ

Recentment ens hem incorporat a les línies de treball de READ (Xarxa Espanyola d’Associacions de Disseny). Ser part de l’estratègia d’aquesta xarxa d’associacions possibilita la connexió directa amb uns altres dels seus grups de treball i amb les seues associacions membres, així com amb altres organitzacions i institucions relacionades (FAD, BEDA, escoles de disseny, administracions públiques…) i amb les persones que les integren.

El 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, posem el focus en la necessitat d'incorporar la perspectiva de gènere als processos de disseny per a impulsar el canvi a un món més ben

Objectius de Gráficas en Negro

Entre els nostres objectius destaquem definir, identificar i promocionar les bones pràctiques que es realitzen en el sector per a, d’aquesta manera, motivar i propiciar el canvi des d’una actitud constructiva i positiva. Exercir d’observatori sobre desigualtats i discriminacions que es produeixen en l’exercici de la nostra activitat. I fer costat a les persones i organitzacions amb voluntat de millorar en termes d’igualtat i perspectiva de gènere, especialment a les encarregades de liderar el canvi, posant a la seua disposició recursos, informació i possibles aliances per a portar-lo avance.

Una altra de les nostres línies de treball se centra en contribuir a la difusió i coneixement de la trajectòria de les professionals del disseny a través de l’elaboració de continguts en diferents canals. També acudirem a la crida de les iniciatives globals en matèria de feminisme, portant al debat social la nostra visió i posicionant el disseny en la defensa general de la causa.

Si, com a professional del disseny, t’interessa incorporar la perspectiva de gènere a la teua pràctica i sumar-te al disseny responsable, en Gráficas En Negro trobaràs aliances.

Per què és necessari un disseny amb perspectiva de gènere?

No fa falta aprofundir massa per a reconéixer que des de l’àmbit de la comunicació i el disseny es perpetuen discriminacions o agressions en matèria de gènere. D’una banda, la inclusió de rols sexistes, la reificació de la dona, la hipersexualización de xiquetes i adolescents o la erotización de la violència són només alguns dels aspectes que continuen apareixent i impactant al conjunt de la societat. Ja siga de manera implícita, com a imatge o text, o apel·lant a capes més profundes del subconscient, continuen perjudicant la construcció d’un imaginari col·lectiu respectuós amb totes les persones, i justificant actituds i comportaments que danyen a les dones.

D’altra banda, els objectes i espais que ens envolten, les seues característiques i formes de funcionament, han sigut definides sobre la base de criteris fisionómicos i psicològics masculins, resultant en moltes ocasions menys operatius per a l’altra meitat de persones usuàries. Simone de Beauvoir deia que «la representació del món, com el mateix món, és cosa dels homes». Són molts els exemples que il·lustren aquesta realitat, des de paritoris en els quals la dificultat per a realitzar les maniobres de part de manera natural són evidents, fins a cinturons de seguretat que no protegeixen igualment homes i dones en cas d’accident.

Tenen les dissenyadores el reconeixement professional que mereixen?

En una revisió històrica de la professió del disseny, les dones han quedat relegades a un clar segon pla. Factors com la falta d’accés a la formació en els orígens de la disciplina o la impossibilitat d’optar a llocs de responsabilitat han provocat que els noms, assoliments i contribucions de les poques que sí que van poder desenvolupar la seua carrera com a dissenyadores o creatives queden invisibilitzades.

Des de fa ja alguns anys, les dades de matriculació en escoles de disseny o titulacions relacionades s’han invertit i, per tant, ha anat augmentant el nombre de dissenyadores. No obstant això, la seua repercussió en mitjans, reconeixements o nivell salarial continua sent menor que el dels seus companys, fins i tot en el cas d’ostentar càrrecs directius o de representació.

25 de Novembre. Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona

Hem triat aquesta significativa data dedicada al reconeixement i denúncia de les violències de gènere, per a presentar oficialment Gráficas En Negro. També meditada és la decisió de fer-ho des de les associacions a les quals pertanyem, perquè ací, en l’exercici de la nostra professió, és on volem focalitzar les nostres accions per a contribuir a la lluita per la igualtat real entre homes i dones.

Es tracta d’un procés d’aprenentatge i millora continu. Per aquest motiu, si el projecte és del teu interés, et convidem a seguir-nos en les nostres xarxes socials (Instagram / Linkedin / Twitter), per a incloure noves mirades, compartir idees i generar sinergies o aliances. També pots subscriure’t a nostra newsletter, on publicarem avanços, recursos o convocatòries per a participar en processos col·laboratius. El teu paper com a professional del disseny és fonamental per a aconseguir un món millor dissenyat sense violències de gènere.

Vols saber més sobre el projecte Gráfricas En Negro? Entra ací.

BIBLIOGRAFÍA
MORANT, I.,¿Qué pasa con las mujeres creativas? Sororidad Creativa, 2021
CADOCHE, E. Y MONTARLOT, A., El síndrome de la impostora. Ed. Península, 2021
CRIADO, C., La mujer invisible. Seix Barral, 2020