Premis ADCV 2024: La gran celebració del disseny de la Comunitat Valenciana

07/06/24
Premis ADCV 2024: La gran celebració del disseny de la Comunitat Valenciana

Prop de 700 persones ens van acompanyar ahir en la gala dels VII Premis de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, entre professionals del sector, autoritats i representants d’institucions, organitzacions empresarials, del tercer sector, del món cultural i educatiu i d’empreses vinculades al disseny. Moltes gràcies a totes les persones assistents, per una nit tan especial!!

Aquesta edició dels Premis ha marcat noves fites, tant pel nombre d’assistents com, sobretot, pel nombre de guardons entregats. En concret, els VII Premis ADCV han reconegut 78 obres, en les categories de ‘Disseny gràfic i digital’, ‘Producte i espais’ i ‘Altres àrees del disseny’, a més d’atorgar tres guardons honorífics, al dissenyador Juan Nava, per la seua ‘Trajectòria Professional’, a l’empresa de mobiliari Andreu World, en ‘Innovació’ i al Arxiu Valencià del Disseny, en la categoria de ‘Entitats’.

TOTS ELS FINALISTES I PREMIATS, EN LA WEB DE PREMIS ADCV.

La gala va ser oberta per Ramón Arnau i Rosana Monrós, president i vicepresidenta de l’ADCV, i ha estat conduïda per María Navarro, gerent de l’associació. Ha inclòs música en directe i diverses intervencions de la humorista Saray Cerro.

Ramón Arnau, president de l’ADCV, explica que l’increment en el nombre de premis entregats respon “al nivell de qualitat, excel·lència i innovació dels dissenys candidats en aquesta VII edició dels nostres guardons. El jurat professional ha afrontat un ardu treball per a decidir la selecció de finalistes i designar, d’entre ells, als premiats. I, en diverses de les 37 categories, han optat per atorgar premis ex aequo, tant en modalitat ‘ore’ com en ‘plata’. A això s’uneix que s’han incrementat fins a onze els treballs reconeguts pel seu ‘Impacte Positiu’ per a les persones i l’entorn”.

Per a Arnau, tot això “configura una radiografia del disseny de la Comunitat Valenciana que reforça i dona visibilitat al seu paper estratègic com a agent transformador cap a models socials i econòmics més sostenibles, equitatius, inclusius i accessibles per a totes les persones”.

En aquesta línia, el jurat dels guardons, integrat per professionals de prestigi del món del disseny, ha destacat, en les seues conclusions i actes, la “gran diversitat i qualitat” dels treballs que han optat als guardons, així com “l’alt percentatge de dissenys que integren criteris de sostenibilitat i ‘disseny per a totes les persones’”.

El palmarés

La VII convocatòria dels guardons al millor disseny de la Comunitat Valenciana es va tancar amb 476 obres inscrites, en les 37 diferents categories, que es van sotmetre a la primera fase de valoració, realitzada en línia. En total, 236 la van superar: 130, corresponents a les disciplines integrades en les categories de disseny ‘Gràfic i digital’; 69, a ‘Producte’, 31, a ‘Espais’, i 6 a ‘Altres àrees del disseny’ (nova categoria creada en aquesta edició dirigida a projectes de disseny social o per a la innovació social, disseny de serveis, disseny experimental, disseny estratègic, de sistemes i, en general, totes les noves pràctiques del disseny que no queden recollides en les categories clàssiques).

El jurat ha atorgat 34 premis ‘Or’ -15 per a treballs de disseny gràfic i digital; 15, en producte; tres, en espais, i un, en ‘altres àrees’-; 33 ‘Plata’ -10 per a treballs de disseny gràfic i digital; 17, en producte; cinc, en espais, i un, en ‘altres àrees’-, i 11 ‘Impacte Positiu.

Els tres ‘Premis Honorífics’ de la VII edició dels guardons són resultat d’un procés de nominació i votació oberta a la participació de totes les entitats i professionals que formen part de l’ADCV. Enguany han recaigut en el dissenyador Juan Nava, en la categoria de ‘Trajectòria Professional’, en l’empresa de mobiliari Andreu World, en ‘Innovació’ i en el Arxiu Valencià del Disseny, en ‘Entitats’.

Les persones encarregades del lliurament dels premis han sigut Rafael Escamilla, director de Relacions Externes de l’IVACE (Institut Valencià de Competitivitat Empresarial); Guillermo Luján, alcalde d’Aldaia; José Luis Moreno, regidor de Festes i Tradicions, Cultura i Esports de l’Ajuntament de València; Esther Alba, vicerectora de Cultura de la Universitat de València (UV); Dolores Furió, vicedegana d’Empreses i Emprenedoria de la Universitat Politècnica de València (UPV); Marta Chillarón, directora del centre d’innovació Las Naves; Ana Vila, presidenta de l’Associació de Joves Empresaris de la Comunitat Valenciana; Jorge Fombellida, director general de Fira València; Pepe Gimeno, dissenyador, Premi Nacional de Disseny i Premi honorífic ADCV 2019; Adrián Doménech i Silvia Millán, dissenyadors, guanyadors del Premi Or Estudiant 2022, i Andrea Van Camp i David Collado, membres del MoDE.

Un llibre i exposició online i física

Durant la gala dels VII Premis ADCV, es va presentar la publicació impresa que recull els treballs finalistes i premiats. Tots ells estan, també, exposats en la web oficial dels guardons, www.premiosadcv.com, i seran objecte d’una mostra física, que acollirà el centre d’innovació Las Naves a partir del 10 de setembre.

El jurat dels Premis ADCV 2024 ha treballat en dos grups. El primer, centrat en les categories de ‘Disseny Gràfic i Digital’ ha estat integrat per Héctor Ayuso, fundador del OFFF Festival i professor en Harbour Space i IDEP; Puli Arancibia, directora creativa especialitzada en identitat de marca, brànding i embalatge en Fagerström Studio, i Ainhoa Nagore, directora creativa i d’art en Studio Ainhoa Nagore.

Quant a les categories de ‘Disseny de Producte’, ‘Espais’ i ‘Altres Àrees del disseny’, les deliberacions han sigut a càrrec de Carlos San José, dissenyador industrial expert en economia circular i co-creació estratègica, fundador de Circular Design Factory; Javier Jiménez, dissenyador d’interiors i arquitectura efímera en Studio Animal, i Granada Barrero, dissenyadora i consultora estratègica a Granada Barrero Studio.

A més dels dissenys mereixedors dels premis ‘Or’ i ‘Plata’, han seleccionat aquells mereixedors dels ‘Premi Impacte Positiu’, per la seua contribució destacable a la millora de la societat i de l’entorn.

En aquesta edició, s’ha reforçat l’aliança amb els guardons internacionals iF Design Awards: tots els treballs finalistes en els Premis ADCV estaran exempts de la quota d’inscripció en la primera fase de la convocatòria i seran automàticament finalistes dels premis iF.

Impulso en comunicación y alianzas

La campanya dels Premis ADCV 2024, creada pel col·lectiu A Tientas (Nacho Pérez, Diego March i José Alonso), posa el focus en el paper del disseny com a transformador de realitats, amb un doble objectiu: promoure i consolidar eixa imatge del sector i els seus integrants entre tots els seus grups d’interés i impulsar la consciència interna respecte a la seua corresponsabilitat i paper actiu en la construcció d’un món millor.

Els Premis ADCV 2024 compten amb el suport de la Generalitat Valenciana, la Regidoria d’Acció cultural, Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València i el centre de innovació Las Naves. Estan patrocinats per Rolser, Fernando Gil, Maora Ceramic y Cerveza Turia, i secundats per Fedrigoni España i la D.O. Utiel Requena. A més, col·laboren en aquesta edició la Red Española de Asociaciones de Diseño (READ); el Colegio de Diseñadores de Interior de la Comunitat Valenciana (CDICV); el Colegio Oficial de Publicitarios y Relaciones Públicas de la Comunidad Valenciana; la Associació d’Empreses de Comunicació Publicitària de la Comunitat Valenciana (ComunitAD); la Associació de Dissenyadors i Creatius de Castelló, La Exprimidora; CulturPlaza (Valencia Plaza); DXI MagazineDissenyCV, i Flat Magazine.