‘TDC 66’: La ADCV i Las Naves porten a València la millor tipografia del món

29/06/21
‘TDC 66’: La ADCV i Las Naves porten a València la millor tipografia del món

València serà seu de la millor exposició mundial de tipografia, des de l’1 de juliol fins al 27 d’agost. L’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) és l’entitat amfitriona de la ‘TDC 66’, ‘The World’s Best Typography’, mostra que recull una selecció dels treballs tipogràfics premiats en l’edició 66a del Concurs Internacional del Type Directors Club (TDC) de Nova York, principal referent mundial en aquesta disciplina del disseny. La mostra, promoguda pel centre d’innovació Las Naves, es complementa amb unes ‘Jornades de tipografia’, previstes per als dies 7 i 8 de juliol, en les quals participaran professionals referents nacionals en aquesta matèria.

Els premis anuals del Type Directors Club reconeixen l’excel·lència i la innovació tipogràfica, al mateix temps que mantenen un compromís continu amb l’art, l’artesania i el disseny. Cada any, es duu a terme una selecció d’entre els treballs internacionals premiats i s’organitza una exposició col·lectiva internacional itinerant, que, després d’arrancar a Nova York, recorre diverses ciutats d’Amèrica, Àsia i Europa.

A València, s’inaugura el dijous 1 de juliol, a les 19 hores, en Les Naus (C/Joan Verdeguer, nº16), i pot visitar-se fins al 27 d’agost.

"Amb aquesta exposició, tots els amants de la tipografia tenim l'oportunitat de gaudir del millor d'aquest àmbit en l'actualitat"

La mostra que arriba a València reuneix 105 peces, en dues categories, ‘Communication Design’ i ‘Typeface Design’, que inclouen des de disseny de tipografies a disseny editorial, embalatge, cartelleria, publicitat, disseny experimental i treballs d’estudiants que han sigut triats sota criteris de qualitat tipogràfica per un jurat internacional.

A València, ha sigut comissariada per Estudi Nou -que ha desenvolupat la identitat gràfica de la mostra- i compta amb la col·laboració de EASD València, Mundo Gráfico i Escola Bau Barcelona.

“Amb aquesta exposició, tots els amants de la tipografia tenim l’oportunitat de gaudir del millor d’aquest àmbit en el panorama actual. Durant molts anys, la Comunitat Valenciana ha estat en el centre del mapa mundial en aquesta disciplina, gràcies al Congrés Internacional de Tipografia, organitzat durant set edicions per la ADCV, i a dissenyadors referents valencians que han format part del selecte Club TDC. Amb l’exposició i les jornades, donem continuïtat a aquest treball, que es complementarà amb altres accions en el futur”, subratlla Ángel Martínez, president de la ADCV.

Jornades de tipografia: 7 i 8 de juliol

Marta Chillarón, directora de Las Naves, ha expressat la clara “aposta del centre d’innovació en sectors com la cultura, i el disseny en particular, col·laborant amb iniciatives com el Pechakucha Night i les jornades d’Innovació i disseny social organitzades per ADCV. A més, a part d’acollir l’exposició, Las Naves albergarà la setmana que ve les jornades de tipografia que es podran seguir en streaming”.

Les ‘Jornades de tipografia’ se celebraran les vesprades del 7 i el 8 de juliol, de 18.30 hores a 20 hores.

El dimecres 7 de juliol, es comptarà amb Sebastián Alós Ruiz i el tipògraf Rafael Jordán Oliver -autors de la premiada tipografia ‘Las Naves Condensed’-; Fase Estudi, que explicarà la identitat de les Falles 2021, i la dissenyadora Marta Cerdà Alimbau, que serà entrevistada per Melani Lleonart.

El dijous 8, intervindran Pedro Arilla, al costat de Nacho Lavernia Company i Javier Mestre (de EASD), que presentaran un projecte de co-creació tipogràfica realitzat a l’escola. A més, Laura Meseguer parlarà sobre el vincle tipogràfic ‘entre cal·ligrafia i brutalisme’ i Rubén Chumillas sobre ‘Repetició i Singularitat’.

Una comunidad profesional global

Type Directors Club nació en 1946, con el objetivo de “crear alianzas y apoyar el crecimiento de una comunidad profesional que comparte la idea de que la tipografía genera cultura y la cultura genera tipografía”. La entidad lleva a cabo diferentes acciones anuales, orientadas a poner en valor la importancia de la tipografía en cualquier trabajo de comunicación visual, tanto en medios impresos como en pantalla, dar a conocer el oficio de tipógrafo y brindarle reconocimiento y apoyar la formación y desarrollo de nuevos talentos en esta materia. Entre ellas, convoca sus Premios TDC.

En la 66 edición de estos galardones, de entre las miles de candidaturas recibidas, el jurado reconoció los trabajos de 251 profesionales y estudiantes, de 56 países.

Entre los profesionales que han sido reconocidos en las 66 ediciones de los Premios Type Directors Club, hay varios diseñadores valencianos, como Ibán Ramón, Dídac Ballester, Nacho Lavernia o Pepe Gimeno (que es miembro del Type Directors Club, que ha dedicado exposiciones individuales a sus trabajos).