Expormim i Jaime Hayón reben els Premis Nacionals de Disseny

21/03/22
Expormim i Jaime Hayón reben els Premis Nacionals de Disseny

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, i les seues Majestats els Reis d’Espanya, Don Felipe i Donya Letizia, han presidit la cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals d’Innovació i de Disseny 2021, que s’ha celebrat en el Palau de Congressos de València.  “No hi ha millor lloc per a aquesta cita que aquesta ciutat, València, Capital Mundial del Disseny 2022 per mèrits propis, i que aquest territori, la Comunitat Valenciana, el que més ha avançat en innovació en els últims anys”, va subratllar la ministra.

De fet, els dos principals guardons en la categoria de Disseny, ‘Empresa’ i ‘Professional’, han recaigut, una vegada més, en la Comunitat. En concret, en Expormim, empresa sòcia de la ADCV, i Jaime Hayón, l’estudi de disseny de la qual té la seua seu a València.

La nostra enhorabona a tots dos i a la resta de guardonats: Danny Saltaren, Premi Nacional de Disseny a ‘Joves Dissenyadors’; Ramón Úbeda, ‘Esment Especial’ en Disseny; Eduardo Anitua, Premi Nacional d’Innovació 2021, modalitat ‘Trajectòria Innovadora’; Cosentino, Premi Nacional ‘Gran Empresa’, i CerTest Biotec, Premi Nacional d’Innovació 2021 a la ‘Petita i mitjana empresa’.

Els guardonats van subratllar la capacitat creadora i transformadora del disseny i el seu paper clau en la competitivitat, resiliència i sostenibilitat

Expormim, Premi Nacional de Disseny 2021 ‘Empreses’

El jurat va destacar que Expormim “sap conjugar de manera extraordinària els valors de la indústria artesana tradicional amb l’avantguarda en el disseny de mobiliari d’alta qualitat, des d’una perspectiva de sostenibilitat mediambiental en continu contacte amb la innovació i la dimensió social del disseny”.

“L’empresa valenciana, després de més de sis dècades de marxa, ha sabut recuperar els valors culturals continguts en la producció artesana de materials naturals com el vímet i el rattan fins a revigoritzar el procés creatiu, sobre la base d’una estratègia consolidada en la cultura del disseny i la cultura del projecte”, afig.

Mercedes Laso, gerent de l’empresa, indica que “hem passat de ser una empresa familiar tradicional a avantguardista. Som un clar exemple d’evolució en el disseny. Exportem el 70% de la nostra producció i els nostres mobles estan en els cinc continents”.

Jaime Hayón, Premi Nacional de Disseny 2021 ‘Professionals’

Sobre Jaime Hayón, el guardó es justifica en el seu paper com a “referent indiscutible del disseny espanyol a nivell internacional i un dels seus millors ambaixadors en una àmplia diversitat d’àmbits, entre els quals destaquen la il·luminació, el mobiliari, hàbitats i el disseny per als espais públics, sobre la base d’una comunió virtuosa entre el disseny, l’escultura, l’artesania i l’interiorisme”.

Així mateix, afirma que és “exemple paradigmàtic d’artista-dissenyador, amb una trajectòria incontestable de més de vint anys al capdavant de projectes d’impacte mundial, Hayón ha deixat el seu inconfusible segell de creativitat, qualitat, astúcia artística i originalitat en destacades col·laboracions amb empreses de referència”.

“El disseny, a través de la creativitat, atorga eines per a crear un món millor per a les persones. Ens dona alegria, ens dona narrativa, ens dona emocions, i la gent ho està percebent cada vegada més”, subratlla Hayón.

Sostenibilitat, competitivitat i resiliència

La seua majestat el Rei Felip VI va subratllar que “en aquests temps tan complexos, són necessàries noves visions, noves perspectives i nous plantejaments que contribuïsquen a proposar solucions i a afavorir una visió prospectiva, creativa i creadora”.

“La innovació, com a element de transformació, i el disseny, com a àmbit transversal de la creació, que tan estretament vinculats estan, han de potenciar-se perquè puguen créixer i impregnar tots els àmbits possibles de producció, d’organització, de creació i de gestió al nostre país. Per a ser capaços d’abordar amb major eficàcia i brillantor les enormes i creixents exigències que planteja l’entorn actual i que condicionaran, sens dubte, el futur de tots”, va afegir.

En aquesta línia es va pronunciar, també, Danny Saltaren, que va intervindre en l’acte en representació dels guardonats en les categories de Disseny dels Premis Nacionals.

“Estem en un moment de canvi. La capacitat de manejar la incertesa està fent que Espanya tinga un lloc important en el disseny en general. El poder eixir-nos del camí ideal o dels processos que aparentment funcionaven abans i preguntar-nos ‘per què no’ ens permet avançar i atraure talent”, va apuntar.

Saltaren ha sigut guardonat com “un dels majors exponents nacionals en el camp del disseny digital i l’emprenedoria innovadora, en un exemple absolutament revelador de la importància del paper que el disseny estratègic ha de jugar en la transformació digital de l’economia espanyola”.

Ramón Úbeda, ‘Esment Especial’ en Disseny, va destacar que el nostre país “és una gran potencial creativa internacional. La interacció des d’Espanya amb la resta del món, tant a nivell d’empresa com de projectistes i dissenyadors, és espectacular”.

Una projecció que té el seu màxim exponent en l’elecció de València com a Capital Mundial del Disseny 2022. “Aquest reconeixement és, sens dubte, un gran èxit i un important assoliment per a València, però també per a tota Espanya, ja que demostra el magnífic talent que hi ha al nostre país i que, amb València com a protagonista principal, es projectarà al món”, va concloure el monarca.

(POTS VEURE LA GALA COMPLETA, EN AQUEST ENLLAÇ).