Es busquen obres efímeres que unisquen disseny i tradició a L’Horta

29/04/21
Es busquen obres efímeres que unisquen disseny i tradició a L’Horta

Disseny, naturalesa, cultura i tradició es donaran la mà, a l’octubre, en la segona edició del festival Miradors de L’Horta, amb l’objectiu de fomentar la reflexió sobre la convivència entre espais urbans i agrícoles i el desenvolupament sostenible. La trobada manté els elements que van sustentar el seu èxit en 2019, obres o instal·lacions efímeres integrades en l’espai agrícola i patrimonial, però augmentant el seu número i el seu abast. Per a triar-les, l’entitat organitzadora, Turisme Carraixet, obri una anomenada a projecte, en la qual torna a comptar amb la col·laboració de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV).

La temàtica de la nova edició és ‘Futurs de L’Horta’. “Es pretén que la creativitat i altres disciplines siguen un mitjà perquè la ciutadania centre la seua atenció en l’horta valenciana, analitze la seua relació amb el territori urbà i pense en el seu futur, consolidant-se com un referent per a altres hortes periurbanes del món, com les existents a Llatinoamèrica o Europa”, detallen des de l’organització.

En 2019, més de 3.000 persones van visitar els espais efímers en l'horta i van participar en les activitats culturals i educatives. (Foto: Cor de L'Horta, que representa el centre de l'horta. De Ricardo Alcaide i Canyamas Estudi).

En concret, es defineixen dues categories d’obres:

  1. Intervenció estàndard: Les propostes hauran de transmetre els valors associats al festival. Es eligirán quatre obres, dues reservades per a professionals o estudis de la Comunitat Valenciana i dues obertes a la participació de creatius de tota Espanya. La dotació per a cadascuna és de 6.900 euros més IVA.
  2. Ágora: A més de transmetre els valors del festival, ha de servir com a contenidor de les activitats culturals que es desenvolupen en el marc del mateix (xarrades, tallers, presentacions…). Hi haurà una única intervenció, a la qual poden optar professionals de tota Espanya. La dotació és de 9.000 euros més IVA.

En tots dos casos, es planteja com a novetat que els materials usats per al desenvolupament de les instal·lacions han de ser reciclables o reutilitzables.

Les candidatures poden presentar-se fins al 10 de maig, en el correu electrònic info@adcv.com, indicant com a assumpte Miradors de L’Horta. Se sol·licita adjuntar un portfolio o book de treballs, així com el currículum personal o acreditació professional de l’empresa. La resolució del jurat es decidirà el 17 de maig.

(Pots consultar les bases completes punxant ací).

'Km 0. De l’horta al plat', de Limoestudio, tenia com a objectiu posar en valor l'horta, conscienciant i descobrint-la a un públic sensible a la sostenibilitat.

'Tots som l’horta', formada per un reticle d'espills, que reflecteixen diferents elements del procés de cultiu. De Carmen Baselga_Taller i Gallén+Ibáñez.

La primera edició del festival Miradors de L’Horta”, impulsat per Turisme Carraixet, es va estrenar al setembre de 2019, amb la instal·lació de tres obres efímeres, en les hortes de Vinalesa, Meliana i Almàssera: ‘Cor de L’Horta’, de Ricardo Alcaide i Canyamas Estudi; ‘Km 0. De l’horta al plat’, de Limoestudio, i ‘Tots som l’horta’, elaborada per Carmen Baselga_Taller de projectes i Gallén+Ibáñez.

A més, es van organitzar activitats culturals i educatives, actuacions musicals i tallers. En total, més 3.000 persones van visitar els espais i es van aconseguir 2,5 milions d’impactes en mitjans.

El disseny com a agent d’innovació i comunicació

“Com en 2019, és un plaer per a la ADCV tornar a participar en el procés d’assessorament per a l’elecció dels i les professionals que participaran en el disseny i la realització de les obres efímeres del festival Miradors de L’Horta. És una mostra que els municipis de la Mancomunitat del Carraixet tornen a confiar en el disseny com a eina de comunicació, innovació i diferenciació per a contribuir i fer arribar a la ciutadania un missatge de reflexió entorn del desenvolupament sostenible de l’horta, el seu futur i la necessitat de preservar aquesta a través del disseny”, afirma Ángel Martínez, president de la ADCV.

El jurat que valorarà les candidatures està integrat per Miguel Arráiz, director de projectes de València Capital Mundial del Disseny 2022; José Manuel Ferrero, dissenyador de Estudi{H}ac i membre de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana; Pablo Peñín, secretari del Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana, i Isabel Chover de Canyamás Estudi, representant al Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana.

En la convocatòria de 2021, s'inclouen quatre instal·lacions efímeres estàndard i una en la categoria 'àgora', que servirà com a contenidor de les activitats culturals que es desenvolupen en el festival. En tots els casos, els materials usats han de ser reciclables o reutilitzables.