New Bauhaus: ‘Sostenibilitat + dissenye’ per a un món accessible i inclusiu

15/09/21
New Bauhaus: ‘Sostenibilitat + dissenye’ per a un món accessible i inclusiu

“La política de cohesió transformarà les noves idees en accions a nivell local”, amb l’objectiu de “crear un nou estil de vida que combine la sostenibilitat amb el bon disseny, que necessite menys carboni i que siga inclusiu i assequible per a tots”. Així ho ha subratllat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en l’acte oficial de presentació de la nova ‘Comunicació’ oficial que aterra alguns dels conceptes, polítiques i línies d’acció en els quals s’ha treballat en els primers mesos de trajectòria de la New European Bauhaus.

Amb aquest acte, es fa un pas més en el compromís i comesa de la New European Bauhaus d’actuar com a guia i instrument per a la construcció d’una nova Europa, més sostenible, inclusiva, acollidora i estèticament atractiva per a totes les persones que en ella habiten, impulsant la transformació dels sectors econòmics, la protecció del medi ambient i el benestar i la qualitat de vida. Entre les línies de treball, s’inclouen àmbits com l’ecodisseny, l’economia circular, la gestió mediambiental, l’edificació sostenible, l’ecodisseny, l’eficiència energètica, la innovació digital, l’accessibilitat universal i la mobilitat sostenible i adaptada.

"Es continuarà aprofundint en el treball amb la creixent 'Comunitat Europea de la Bauhaus', formada per persones, organitzacions i autoritats"

Von der Leyen, acompanyada de la Comissària d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, i de la Comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, han recordat els objectius i valors sobre els quals s’assentisca el moviment europeu, i han procedit a l’anunci de les primeres línies de finançament específiques i dues noves accions comunes:

Finançament: S’assignen a projectes de la NEB 85 milions d’euros de programes de la UE en el període 2021-2022. A més, la màxima representant europea va recordar que molts altres programes contemplen els objectius de la New Bauhaus -inclòs Horitzó Europa, per a la investigació i innovació, LIFE, per al medi ambient i acció climàtica, i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional-. A més, s’ha convidat als estats membres “a integrar els valors de la NEB en les seues estratègies de desenvolupament territorial i socioeconòmic, en els seus plans de recuperació i resiliència i en els programes de cohesió, per a construir un futur millor per a tots”.

New European Bauhaus Lab (NEB Lab): Concebut com un laboratori en el qual es treballarà en cocreación, prototipado i prova de noves eines, solucions i recomanacions polítiques per a aconseguir la transformació sobre el terreny. Mantindrà el caràcter multinacional, multidisciplinari i multinivell que ha caracteritzat els primers passos del moviment i que forma part de la seua essència.

New European Bauhaus Festival, que se celebrarà en la primavera de 2022, amb l’objectiu de visibilitzar, compartir i debatre avanços i resultats, i acostar el moviment a la ciutadania.

Lliurament dels New European Bauhaus Prize

La presidenta de la Comissió Europea ha recordat, així mateix, que demà, 16 de setembre, se celebra la cerimònia oficial de lliurament dels primers ‘Premis New European Bauhaus’.

Un jurat compost per 80 socis oficials de la iniciativa, de tota Europa i d’una gran varietat de sectors -entre ells, la ADCV-, va avaluar les candidatures preseleccionades, d’entre les més de 2.000 presentades. El Comité d’Avaluació de la Comissió Europea ha finalitzat el procés de selecció, amb 60 finalistes, en 10 categories.

Els ‘New European Bauhaus Prize’ busquen reconéixer, d’una banda, projectes ja finalitzats o implementats, i, per un altre, idees a desenvolupar impulsades per joves talents de fins a 30 anys d’edat, que contribuïsquen als fins de la iniciativa.

Codiseño i cocreación

La Comissió Europea s’ha mostrat molt satisfeta per l’evolució i resultats del procés de codiseño de la New European Bauhaus, que va arrancar al gener de 2021.

“La cocreación continuarà sent essencial i evolucionarà, a la llum dels primers resultats concrets, mitjançant avaluacions i revisions. Per tant, la Comissió continuarà aprofundint en el treball amb la creixent ‘Nova Comunitat Europea’ de la Bauhaus, formada per persones, organitzacions i autoritats compromeses”, subratlla el document oficial presentat hui.

L’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) és partner oficial de la New European Bauhaus i, a més de donar suport al programa i accions oficials, treballarà en activitats pròpies, orientades a contribuir a aqueix procés col·laboratiu de construcció europea. Forma part, també, de l’equip de treball de la futura ‘Mediterranean Bauhaus’, al costat de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València, La Marina de València i altres partners de la Comunitat -entre ells, l’Associació València Capital Mundial del Disseny 2022-.

Perquè creiem en el disseny com a sector i agent clau per a planificar el món que volem i en les aliances com el millor camí per a aconseguir-lo.