La ADCV, jurat dels primers ‘Premis New European Bauhaus’

05/07/21
La ADCV, jurat dels primers ‘Premis New European Bauhaus’

L’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) és part del jurat que està avaluant els projectes presentats en la primera convocatòria dels ‘Premis New European Bauhaus’. Aquests guardons busquen reconéixer, d’una banda, projectes ja finalitzats o implementats, i, per un altre, idees a desenvolupar impulsades per joves talents de fins a 30 anys d’edat, que contribuïsquen als fins de la iniciativa liderada per la Comissió Europea.

La New European Bauhaus s’ha posat en marxa amb l’objectiu de redefinir les nostres maneres de vida i el nostre sistema cultural i econòmic, per a complir amb els objectius del Pacte Verd Europeu i l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible. La ADCV és partner oficial de la New European Bauhaus i participa en l’avaluació d’aquests projectes, al costat d’altres 134 entitats de tota Europa -aproximadament una desena, a Espanya-.

En aquesta primera convocatòria, s’han rebut 2.031 projectes, de tota mena d’agents -ciutadania, d’entitats públiques i privades, de sectors molt diversos. En la categoria ‘New European Bauhaus Awards’, orientada a projectes ja existents en territori de la Unió Europea, s’han registrat 1.282 propostes, i en la de ‘New European Rising Stars’, per a iniciatives o prototips liderats per joves talents de fins a 30 anys d’edat, 749.

Reconeixeran iniciatives i projectes sostenibles, inclusius i amb qualitat estètica, que siguen exemple i inspiració per a reconstruir Europa

Després d’una primera votació popular en línia, els projectes han passat a l’escrutini del jurat, que ha de valorar-los, fins al dia 6 de juliol, aplicant els valors fonamentals de sostenibilitat, estètica i inclusió, i criteris d’innovació, escalabilitat i potencial de transferència, resultats o efectes demostrats del projecte o, en el cas dels joves talents, potencial per a generar-los i viabilitat del seu pla per a portar-los a la pràctica durant l’any següent al de la candidatura.

En l’última fase, un Comité d’Avaluació decidirà els guanyadors definitius, en cadascuna de les deu categories: Tècniques, materials i processos per a la construcció i el disseny; Edificis renovats amb esperit de circularitat; Solucions per a la co-evolució de l’entorn construït i la naturalesa; Espais urbans i rurals regenerats; Productes i estil de vida; Patrimoni cultural preservat i transformat; Llocs reinventats per a reunir-se i compartir; Mobilització de la cultura, les arts i les comunitats; Solucions de vida modulars, adaptables i mòbils, i Models d’educació interdisciplinària.

La decisió del Comité d’Avaluació serà anunciada després de l’estiu i la cerimònia de lliurament de premis, el dia 16 de setembre.

“Aquesta convocatòria és exemple de l’esperit multidisciplinari i col·laboratiu sobre el qual s’aspira construir una nova Europa, més inclusiva, sostenible i justa per a totes les persones. Els premis volen reconéixer tant experiències amb caràcter exemplaritzant que ja estiguen implementades, com a noves visions, idees i solucions, amb un enfocament innovador i enriquidor. Hem trobat propostes de gran qualitat i que han generat o poden generar impactes molt positius”, destaca María Navarro, gerent de la ADCV.

Es van registrar més de 2.000 projectes, en 10 categories, d'urbanisme i construcció, a art, cultura o preservació del medi ambient

Una estratègia en tres fases

Els premis suposen la culminació de la primera de les tres fases amb les quals s’ha concebut, inicialment, la New European Bauhaus: co-disseny, desenvolupament i difusió.

En aquesta primera fase, vigent fins a setembre de 2021, la Comissió Europea ha posat en marxa un procediment innovador de diàleg social i co-creació, inclusiu i col·lectiu, obert a tota mena d’actors i aportacions -governs, organismes i institucions públiques i privades, empreses, científics, creatius, dissenyadors, arquitectes, constructors, enginyers, estudiants, emprenedors… i persones a títol particular-.

A la tardor, arrancarà la segona etapa, amb la publicació de convocatòries de propostes per a donar vida a les idees de la Nova Bauhaus en almenys en cinc llocs dels Estats membres de la UE, per al que es recorrerà als fons de la UE a nivell nacional i regional.

En una tercera fase, es treballarà en la difusió de les accions per a propagar les idees i conceptes que defineixen la New European Bauhaus, a través de nous projectes, creació de xarxes i posada en comú de coneixements, tant dins com fora d’Europa.

L’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana és partner oficial de la New European Bauhaus. Els partners oficials actuen com a organitzacions “promotores, gestores de la comunitat, òrgans de difusió i interlocutores clau al llarg de tota la iniciativa”.

En el cas de la ADCV, a més de donar suport al programa i accions oficials, treballarà en activitats pròpies, orientades a contribuir a aqueix procés col·laboratiu de construcció europea. Els candidats a ser partners han afrontat un exigent procés de selecció, en el qual han hagut de justificar la seua experiència i els seus mèrits vinculats als pilars de la iniciativa europea: sostenibilitat, inclusió i qualitat i bellesa en els projectes, principis que són guia en l’actuació i projectes de la ADCV.