“L’evolució més significativa en la impressió va orientada a la sostenibilitat”

29/07/22
“L’evolució més significativa en la impressió va orientada a la sostenibilitat”

Al costat d’Eva Vernetta, fundadora de Mundo Gráfico, continuem amb la sèrie d’entrevistes #SomosADCV.

Mundo Gráfico, entitat associada a la ADCV, és un dels aliats estratègics del sector del disseny valencià. Una impremta digital especialitzada en solucions creatives, amb una llarga experiència en les arts gràfiques, que acompanya i assessora a professionals i estudi de disseny durant tot el procés d’impressió, des de la idea inicial fins al resultat final.

“L’equip de Món Gràfic suma dècades de treball al servei del disseny i la il·lustració valenciana. Una dedicació a la cultura que les persones que ho integren porten impresa en el seu ADN i materialitzen, dia a dia, en els seus treballs sobre paper”, subratlla Eva Vernetta.

"La creativitat i la frescor són punts forts del disseny espanyol, que no deixa de superar els seus límits i d'obrir les portes del mercat internacional"

Quins són els valors i serveis que han permés a Mundo Gráfico convertir-se en referent de serveis per al disseny?

El disseny forma part de nosaltres i del nostre treball des del principi. Tot l’equip de Mundo Gráfico va començar la seua marxa professional en l’antiga Gráficas Vernetta i mantenim visca la seua essència, la seua cultura i el seu compromís per donar suport al disseny i la fotografia. Aquesta és la nostra herència i també la nostra visió de present i de futur. Aqueixa cultura és la de fer bé les coses, la d’aconseguir fer possible l’impossible. De posar l’excel·lència i l’experiència al servei de l’art i del disseny.

El nostre treball naix d’una col·laboració estreta amb els dissenyadors. Investiguem i desenvolupem idees i propostes per a aportar solucions diverses.  Perquè no hi ha dos dissenyadors ni dos projectes iguals. Tampoc les solucions ho són i el nostre coneixement de les opcions i possibilitats de la impressió digital ens permeten proposar la solució idònia per a aconseguir el millor resultat.

Des de l’àmplia trajectòria de l’empresa, quin ha sigut l’evolució de les tendències i necessitats del món del disseny?

Hi ha alguna cosa que no ha canviat i és que els dissenyadors volen continuar veient el resultat del seu treball sobre paper. La innovació radica en la manera digital de treballar aqueixos dissenys, però, des del punt de vista de la impressió, l’evolució més marcada ha anat orientada a la sostenibilitat. Anteriorment, prevalia la durabilitat del suport, la seua lluentor i rigidesa, mentre que ara és prioritari el compromís amb el medi ambient. S’ha passat, així, de preferir el paper estucat i la impressió sobre polímers a optar per solucions més sostenibles i tintes ecològiques.

L’objectiu és reduir la petjada de carboni de cada projecte i reduir el seu impacte en el medi ambient. Es comença a avançar també en el desenvolupament de papers creats a partir de residus orgànics. Aquesta és la tendència i per ací ha d’anar la impressió, si no vol quedar obsoleta. És qüestió de renovar-se o morir.

Com s’està adaptant el món de la impressió, en general, i Món Gràfic, en particular, a les grans tendències mundials, com la digitalització o la sostenibilitat?

En el nostre cas, la digitalització i la sostenibilitat són aspectes essencials del nostre treball. En el cas de la digitalització, hem creat nous canals de comunicació amb els nostres clients i de divulgació en xarxes socials.

L’any passat va veure la llum un projecte en el qual treballem amb molt d’esforç i il·lusió: la nostra nova pàgina web. Una eina senzilla, intuïtiva i completa que posa a la disposició de dissenyadors i empreses totes les nostres capacitats com a impremta en línia. Conéixer els nostres productes, sol·licitar pressupost i fins i tot realitzar una comanda és ara fàcil i ràpid. Encara que, òbviament, continuem atenent els nostres clients personalment amb la mateixa professionalitat de sempre.

En sostenibilitat, per part seua, tampoc deixem d’innovar. Des dels nostres inicis, hem tractat de millorar la nostra labor d’impressió des del punt de vista mediambiental. Com a mostra d’aquest compromís, hem aconseguit el certificat FSC (Forest Stewardship Council o Consell d’Administració Forestal). El paper que comprem i utilitzem per a alguns dels nostres projectes és portador del famós logo de l’arbre FSC. Això significa que en Mundo Gráfico utilitzem paper provinent de boscos gestionats de manera responsable, és a dir, boscos amb control de la tala d’arbres. Per cada arbre que es tala, es planta un altre. En concret, la nostra certificació pertany al grup de ‘Cadena de Custòdia, fabricadores i distribuïdors forestals’.

La col·laboració de Mundo Gráfico amb els dissenyadors va més enllà del paper de proveïdor de serveis, amb projectes conjunts innovadors, com el desenvolupat amb MacDiego. Com es defineixen i treballen aquestes accions? Pots posar-nos algun exemple?

Els nostres serveis no impliquen únicament imprimir, sinó aportar la nostra experiència a cada projecte. Es basen en la col·laboració i l’assessorament personalitzat que van més enllà de la impressió. En Món Gràfic també aportem idees, assessorem, fem proves, maquetem i posem el nostre bagatge al servei del client per a aconseguir resultats únics. Per això, busquem i investiguem contínuament nous suports i acabats que puguen aportar el resultat que els nostres clients busquen. Des de teles imprimibles a papers de procedència vegetal.

Amb el projecte MacDiego’s Dogs, hem volgut posar la tecnologia d’impressió més capdavantera al servei de l’art. Es tracta d’una sèrie limitada d’il·lustracions de consagrats artistes amb la garantia d’una impressió d’alta qualitat i la dedicatòria personalitzada del creador. En concret, les il·lustracions s’imprimeixen en sèries de còpies numerades, signades i dedicades en un dels millors papers del mercat en impressió giclée de màxima qualitat (100% cotton).

A més, Mundo Gráfico dona suport a algunes de les grans cites de divulgació i formació del sector. Quina és l’estratègia en aquest àmbit i a través de quines línies o accions es plasma aquesta col·laboració?

En Mundo Gráfico, considerem que l’educació i la cultura són essencials per a la societat. Per això ens agrada secundar, dins de les nostres possibilitats, iniciatives culturals que servisquen a la difusió i divulgació del disseny, dins i fora de la comunitat Valenciana.

Un exemple d’aquesta trajectòria de compromís amb la cultura ha sigut la nostra col·laboració amb l’exposició ‘TDC66’, organitzada a València per la ADCV. En concret, ens encarreguem de tots els materials impresos relatius a la mostra, que va reunir projectes premiats en el Concurs Internacional de Tipografia TDC que organitza l’associació internacional Type Directors Club de Nova York. Abasta des del disseny de tipografies, disseny editorial, embalatge, cartelleria, publicitat, disseny experimental i treballs d’estudiants.

A més, com a formació, fomentem l’aprenentatge continu del nostre equip perquè desenvolupe les actituds i aptituds essencials per a exercir la seua labor professional. Perquè tot l’equip tinga els coneixements necessaris per al seu treball, dia a dia.

Com aconsegueix una xicoteta impremta valenciana ser el partner triat per Zara per a imprimir part de la seua col·lecció de papereria?

Amb esforç i dedicació. Els nostres anys de trajectòria i tot el nostre recorregut professional ens ha permés conéixer a grans i petits estudis de disseny de tot el país. Per a nosaltres, aquesta gran fita de la nostra trajectòria naix del reconeixement de les grans persones i grans professionals amb els quals hem tractat. En aquest cas, la nostra relació prèvia amb l’estudi Bululú, i el treball posterior de tot l’equip, és el que ens ha permés formar part d’aquest projecte, al qual hem aportat la nostra experiència, dedicació i el nostre esforç per fer bé les coses.

Quin creieu que és la percepció del disseny espanyol en altres mercats (en general)?

En la nostra opinió, comptem amb dissenyadors amb gran visibilitat i reconeixement nacional i internacional. Creiem que la creativitat i la frescor que aporten al món del disseny és el punt fort del disseny espanyol, que no deixa de superar els seus límits i d’obrir les portes del mercat internacional.

València és en 2022 la Capital Mundial del Disseny. Què suposa i què pot suposar aquesta designació?

És una manera de posar el focus d’atenció a més d’un segle d’innovació, disseny i creativitat constants tant en el conjunt de la Comunitat Valenciana com a la ciutat de València en particular. Aquest projecte naix de l’esforç de tots (dissenyadors, empreses i institucions) per remar en la mateixa adreça: donar a conéixer els beneficis del disseny com a eina transformadora de la societat, que millora la qualitat de vida de les persones.

Des de Mundo Gráfico, col·laborem amb València Capital Mundial del Disseny 2022 amb el projecte ‘Icones del disseny valencià. Del 1930 al 2022’. El periòdic Llevant EMV i València Capital Mundial del Disseny 2022 van apostar per la nostra experiència en impressió de làmines d’alta qualitat per a crear una col·lecció de 30 làmines en paper que recull els treballs més icònics del disseny valencià. Disseny gràfic, moda, disseny industrial, embalatge, aquestes làmines recullen aspectes diversos del sector durant els últims cent anys.

Quins són els projectes a futur de Mundo Gráfico?

Sempre busquem oferir als nostres clients noves tendències, suports i diversitat de formats perquè la nostra xicoteta família siga cada vegada més gran i única. Estem ultimant nous projectes, entre ells, una col·laboració amb una gran empresa que, com el cas de Zara, cerca endinsar-se ara en el sector de papereria i ha comptat amb nosaltres per a desenvolupar aquesta nova àrea de negoci.