Un intens 2023, que cedeix passe a un il·lusionant 2024

29/12/23
Un intens 2023, que cedeix passe a un il·lusionant 2024

Acomiadem el 2023 i és moment de fer balanç d’un exercici en el qual des de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana hem fet nous passos en la nostra vocació i compromís de ser aliat estratègic del col·lectiu professional del disseny de la Comunitat Valenciana. Un propòsit que ens ha portat a promoure projectes pioners que estan inspirant iniciatives d’organitzacions de disseny i altres indústries creatives en altres regions d’Espanya i Europa.

Creiem que, en el procés global de transformació cap a nous models econòmics i socials en el qual estem immersos, el disseny té un especial protagonisme. Les conclusions del primer estudi de EnCircular, ‘La economía circular en el ecosistema empresarial de la Comunitat Valenciana’, reflecteixen que, les empreses que integren el disseny en la seua gestió o activitat com a element central o estratègic són més eficients, sostenibles i competitives, a més de tindre major capacitat d’innovació que aquelles que no treballen amb disseny.

En aquest context, professionals i estudis de disseny tenen la capacitat i preparació necessàries per a aconseguir la transformació i l’ADCV treballa per a recolzar-los. Per a això, posa a la seua disposició coneixements, estratègies i eines derivades tant de projectes propis com de col·laboracions amb iniciatives de tercers.

Volem destacar alguns d’ells.

"Professionals i estudis tenen la capacitat i preparació per a aconseguir la transformació i l'ADCV els dona suport amb estratègies i eines derivades de projectes propis i de col·laboracions"

Principals assoliments de 2023

Un de les fites més rellevants de 2023 ha sigut l’organització de la primera edició d’ADCV Growth, programa per a ajudar els estudis de disseny a millorar la seua gestió empresarial i la seua capacitat innovadora i, amb això, la seua competitivitat. Va participar una trentena de professionals i responsables de signatures de disseny, que van adquirir metodologies i tècniques innovadores, de la mà de referents en diferents àmbits.

Des d’ADCV Growth es va treballar des del màrqueting i la gestió d’equips i projectes, a eines de creativitat, metodologia ‘Agile’ i protecció legal. El positiu acolliment d’aquesta iniciativa -que va obligar a incrementar el nombre d’assistents previst inicialment- i els seus resultats avalen la continuïtat d’aquest programa en 2024.

També, llancem la versió digital del primer estudi d’EnCircular, ‘L’economia circular en l’ecosistema empresarial de la Comunitat Valenciana’, que permet un maneig interactiu de les dades, de manera ràpida i per sectors, per a obtindre informació sobre estratègies, accions i tendències lligats a la circularitat.

A més, continuem treballant en el que és, sens dubte, un dels projectes amb major abast que ha abordat l’ADCV en la seua història: Observatorio sobre el Impacto del Diseño (OID!).

Al costat de l’Universitat de València i amb professionals de referència de l’àmbit acadèmic, de l’empresa i del disseny, hem abordat diferents iniciatives d’investigació. Aquests projectes ajuden a un millor enteniment del paper del disseny en les organitzacions, així com al desenvolupament d’eines pràctiques que permeten millorar els resultats empresarials a través de l’ús del disseny. Els resultats els anirem presentant en les pròximes setmanes i suposen únicament el punt de partida d’una activitat que ens permetrà definir, dimensionar i avaluar l’ús del disseny en els principals sectors econòmics, així com l’impacte del seu ús en la societat.

A l’inici de l’any, llancem la pàgina web del OID!, en la qual professionals i estudis tenen ja accés a informes i eines de manera lliure i gratuïta. És el cas de D-ToolBox, que permet realitzar un diagnòstic de l’ús del disseny en les organitzacions i les orienta per a aconseguir augmentar el seu avantatge competitiu.

En aquesta línia de treball amb els sectors productius de la Comunitat, organitzem una exposició amb un enfocament pioner: ‘El fruit del disseny’, que va reunir projectes que reflecteixen l’aliança entre el disseny i el sector agroalimentari de la Comunitat Valenciana, un dels tradicionals motors de l’economia de la regió. En alguns d’ells aprofundim en la segona edició de la jornada ‘Disseny amb Impacte Positiu’, centrada en els processos creatius d’algunes de les peces recollides i la integració de la sostenibilitat en la seua concepció i processos, de la mà dels dissenyadors i dissenyadores que els van crear.

A més, durant 2023 hem estat impulsant la creació d’un grup de disseny de joves professionals, que en 2024 es donarà a conéixer, i ens unim a Innotransfer, iniciativa multisectorial d’innovació oberta de la Comunitat Valenciana, secundada per la Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

VDW23: La València Disseny Week més participativa

La setmana gran del disseny de la Comunitat Valenciana, organitzada per l’ADCV, va complir 14 anys com a cita per excel·lència per a la divulgació, promoció i posada en valor del disseny de la regió. I ho va fer amb la seua edició més participativa, amb més de 200 professionals, estudis i organitzacions implicats en la definició i desenvolupament de les 40 propostes incloses en el programa, que van tindre lloc del 18 al 22 de setembre. Va incloure tallers, jornades, exposicions, rutes i sessions de portes obertes, xarrades i presentacions, amb diferents continguts i enfocaments, des dels divulgatius als de caràcter més festiu, amb gran assistència.

Col·laboracions en esdeveniments externs

Durant 2023, l’ADCV ha participat, amb diferents graus d’implicació, en més d’una vintena d’esdeveniments i iniciatives promoguts per altres institucions i organitzacions, orientats a promoure els valors de cooperació, sostenibilitat, competitivitat i construcció d’un món millor per a totes les persones.

Entre ells, ens vam mantindre, per quart any, com a entitat col·laboradora del festival de disseny, cultura i sostenibilitat en l’horta valenciana Miradors de l’Horta; vam tindre una activa participació en la XI Trobada Nacional de Disseny (11ENAD), celebrat a Conca els dies 27 i 28 d’octubre, amb el lema ‘Disseny estés’; actuem com a entitat coorganitzadora de la jornada de la jornada ‘Disseny i Acció. Estratègia i comunicació visual per a l’impuls de les associacions’, promoguda per ACICOM, Associació de Ciutadania i Comunicació; col·laborem en l’exposició ‘Estètica i raó. El moble corbat valencià i la modernització de l’hàbitat (de 1880 a 1936)’, del Arxiu Valenciá del Disseny; en el ‘Certamen de Talents Emergents’ per a estudiants de disseny de CevisamaLab 2024, i van tornar a ser part activa de les Trobades de Disseny organitzats per la Escola Superior de Disseny de València (EASD), que van celebrar la seua vintena edició centrant la reflexió en ‘Els nous territoris del disseny’.

Hem participat com a ponents en xarrades i jornades, com el ‘CV+i Circular Day’, de CVi Comunitat Valenciana; la II Jornada Innoecotur; les II Jornades Moda+Sostenible, del col·lectiu Sertres, en Las Naves; el seminari web ‘L’Estat de la Responsabilitat Social en Comunitat Valenciana’ de Corresponsables i el Màster en RSC de la UPV; en la trobada entre representants dels governs i de les indústries culturals i creatives de les ciutats ‘agermanades’ Xi’an i València; el taller ‘Mapeemos els nostres reptes de futur per a València’, del laboratori de Las Naves Futur·lab; en les xarrades del Saló Àgora Nude, en Fira Hàbitat, i en les sessions de ‘Disseny en directe’ de READ.

Defensant la nostra professió

Com a part de la nostra labor de defensa de la professió i promoció de les bones pràctiques en la contractació de disseny, hem col·laborat en més d’una dotzena d’anomenades a projecte promogudes per institucions i organitzacions. A més, hem contactat amb diferents organitzacions que han realitzat convocatòries especulatives per a instar el replantejament de noves bases, sempre oferint la nostra col·laboració en eixe procés. En alguns casos greus d’infracció de drets d’autoria, hem realitzat denúncies públiques.

Per a garantir eixes bones pràctiques, organitzacions, empreses i institucions tenen a la seua disposició, de manera directa i gratuïta, la ‘Guia per a la gestió i contractació de disseny’, en la plataforma en línia contratardiseño.es. En ella poden trobar des d’informació bàsica (sobre què és el disseny i què aporta), fins a les dinàmiques (com es contracta i quant costa); quins tipus de disseny es poden contractar; les diferents fórmules de contractació; la legislació vigent en la matèria; materials descarregables -com a diferents models de brífings-, i articles de professionals referents del sector -com Xènia Viladàs, Nacho Lavernia i Manuel Lecuona-.

També hem sigut jurat en iniciatives solidàries, com el XXVIII Certamen de Targetes de Nadal creades per persones de centres d’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual, que convoca l’Ajuntament de València.

Un 2024 amb grans cites

2023 ha sigut, sens dubte, un any intens per a l’ADCV, així com per als seus estudis i professionals, que han tornat a brillar en els certàmens nacionals i internacionals, amb desenes de reconeixements. Menció destacada mereix Inma Bermúdez, que va recollir el mes de febrer el Premi Nacional de Disseny 2022, en la categoria de ‘Professionals’. La cerimònia d’aquests guardons tornarà a tindre accent valencià en 2024, amb el lliurament a Jordi Iranzo -fundador de Clap Studio, al costat d’Ángela Montagud-, reconegut en 2023 en la modalitat ‘Joves Professionals del Disseny’.

En la recta final del 2023, València va ser inclosa per la Unesco en la seua Xarxa de Ciutats Creatives (Creative Cities Network) en la categoria de ‘Disseny’. Un assoliment conjunt del sector que arriba un any després de la Capitalitat Mundial del Disseny de la nostra ciutat i que obri noves oportunitats de projecció i aliances a nivell global.

Amb aquest positiu balanç, afrontem un nou exercici amb grans projectes com a associació. Entre ells, una nova edició dels Premis ADCV, amb importants novetats; la XV edició de la València Disseny Week, amb el repte de continuar millorant; la presentació de les primeres eines i estudis propis del OID!; la continuïtat del programa d’innovació i competitivitat ADCV Growth; la cinquena edició del Festival Miradors de l’Horta; jornades, exposicions i xarrades; noves accions d’internacionalització, i de col·laboració amb altres entitats i organitzacions.

Per a abordar tots aquests projectes amb èxit, necessitem de les persones, empreses, institucions i organitzacions que formen part de l’ADCV. A totes i a cadascuna d’elles, gràcies per acompanyar-nos en aquest camí de present i de futur!!!