Interreg Europe inclou D-Tool en la seua Plataforma d’Aprenentatge

29/11/21
Interreg Europe inclou D-Tool en la seua Plataforma d’Aprenentatge

L’eina en línia gratuïta d’anàlisi estratègica de l’ús i gestió del disseny dins de les organitzacions D-Tool ha sigut inclosa com a ‘bona pràctica’ en la Plataforma d’Aprenentatge de Polítiques del programa Interreg Europe. Es destaca que l’ús d’aquesta eina d’autodiagnòstic, desenvolupada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) amb suport de la Agència Valenciana de la Innovació (AVI), “pot ser implementat i promogut entre les empreses perquè puguen millorar els seus processos d’innovació en qualsevol dels seus tres aspectes: innovació de producte, de procés o de model de negoci”, i amb això, aconseguir impactes positius en termes de productivitat i competitivitat.

Interreg Europe té com a objectiu millorar la integració de les polítiques i els programes de desenvolupament regional en els estats membres de la Unió Europea, a través de l’intercanvi d’experiències, bones pràctiques i l’aprenentatge de polítiques. La Policy Learning Platform és la segona línia d’acció d’aquest programa i es concep com “un espai d’aprenentatge continu en el qual la comunitat de responsables polítics d’Europa pot aprofitar els coneixements i experiències” executats amb èxit.

D-Tool va representar a Espanya, el mes de maig, en el ‘3r Seminari Interregional’ de Crafts Code, projecte de Interreg Europe l’objectiu del qual és compartir bones pràctiques que ajuden a renovar el sector de l’artesania mitjançant enfocaments i eines innovadores. Fundesarte, que lidera el projecte Crafts Code a Espanya, va presentar l’eina D-Tool a aquest seminari interregional, a proposta del Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana.

En aquest tercer seminari, organitzat pel Design & Crafts Council Ireland, D-Tool va ser reconeguda com una de les iniciatives amb major impacte i projecció i, en els últims mesos, ha sigut una de les bones pràctiques de tota la Unió Europea que s’han presentat en diversos de les trobades celebrades en el marc d’aquest projecte, com el promogut per la Budapest Enterprise Agency.

Interreg destaca que l'ús de D-Tool pot ajudar a "millorar els processos d'innovació de producte, de procés o de model de negoci"

“Concebem D-Tool com una eina pràctica i útil per a aconseguir competitivitat, productivitat i èxit en els objectius a través del disseny. L’experiència i feedback de les quasi 300 organitzacions que ja l’han utilitzada, constaten la importància del disseny en les estratègies d’innovació i atorguen la validesa al disseny com a instrument complementari o alternatiu a la inversió en processos d’I+D. De fet, les pimes i micropimes han afirmat que troben en el disseny una forma assequible d’evolució, millora i diferenciació”, apunta María Navarro, gerent de la ADCV.

Què és i què aporta D-Tool?

D-Tool es va llançar al gener de 2020 i té com a objectiu ajudar les organitzacions a avaluar en quin grau i de quina manera es relacionen amb el disseny i obrir una reflexió sobre les oportunitats que els planteja la seua integració estratègica. Aquest ús estratègic pot estar vinculat amb la seua posició en el mercat -amb productes i serveis diferencials i amb valor afegit-, en la seua productivitat, qualitat, sostenibilitat i resultats. S’emmarca en la línia de treball que desenvolupa l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana des de 2018 sobre l’impacte del disseny en l’economia i és d’accés gratuït (pots accedir punxant sobre aquest enllaç).

L’autodiagnòstic dóna com a resultat un informe immediat i personalitzat, basat en les dades facilitades per la persona responsable de l’entitat i en els encreuaments que es realitzen de les respostes a través de tres eines: la Design Ladder -creada pel Danish Design Centre-, la Brúixola del Disseny i els Patrons d’utilitat del disseny, aquestes dues últimes eines pròpies de la ADCV que procedeixen de l’estudi ‘L’economia del disseny en la Comunitat Valenciana’.

Després de completar l’autodiagnòstic, ofereix una sèrie de propostes amb possibles solucions que el disseny aporta a problemes o dificultats que l’empresa ha expressat.

Amb tot això, es fa el pas cap a un “ús conscient del disseny”, la qual cosa implica no sols conéixer on i en quin grau s’està emprant, sinó, també, propiciar que es puga estendre a altres processos i àrees de l’empresa o de l’organització, amb l’objectiu d’aconseguir millores.

A més, permet realitzar comparatives entre empreses i per sectors i treballar per a desenvolupar mètriques que milloren l’avaluació de l’impacte del disseny en l’eficiència, productivitat, innovació i competitivitat de les empreses. D’aquesta manera, ajuda a avançar en la definició del mapa valencià de l’Economia del Disseny i en l’orientació de les polítiques públiques i de les iniciatives i estratègies privades en aquesta matèria.

El projecte D-Tool s’ha concebut amb un enfocament dinàmic, amb el qual es pretén implicar les empreses que recórreguen a l’eina en la seua pròpia definició i evolució, a través dels seus comentaris, suggeriments i aportacions, amb un enfocament de millora contínua.