Llancem la guia ‘Nou patrons de l’ús del disseny en les organitzacions’

13/03/24
Llancem la guia ‘Nou patrons de l’ús del disseny en les organitzacions’

Des de l’ADCV reunim en una guia pràctica els resultats de la investigació ‘Nou patrons d’ús del disseny en les organitzacions’. Aquest estudi, pioner a nivell internacional, s’ha desenvolupat durant un any, amb la participació de trenta empreses de la Comunitat Valenciana, de diferents perfils i sectors d’activitat.

El document recull els usos tàctics i estratègics del disseny, així com pràctiques i comportaments vinculats a aquest, que tenen impactes directes en la presa de decisions, cultura empresarial, models de negoci, sostenibilitat i, amb tot això, en la competitivitat de l’organització en el mercat global. “Qüestions en les quals, cada vegada més, es necessita de creativitat i innovació”, segons destaquen les i els autors de la investigació.

Els patrons d’ús del disseny no són característiques aïllades d’un model de negoci, sinó habilitats dinàmiques del disseny, destinades a servir i optimitzar el rendiment empresarial i fomentar la innovació. Aquest estudi, desenvolupat en el marc del nostre Observatori sobre l’Impacte del Disseny (OID!), ha sigut finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) de la Generalitat -ara integrada en la nova entitat IVACE+i-.

La guia pot descarregar-se, de manera gratuïta, en la web del Oid!

La guia és resultat d'un estudi pioner a nivell internacional, amb participació de 30 empreses de diferents sectors

“El punt de partida d’aquest projecte va ser la constatació que, a pesar que les empreses reconeixen, de manera general, els beneficis que els aporta el disseny, la seua implementació en la pràctica es veu obstaculitzada per la falta de comprensió o valoració real dels seus impactes. Els patrons no són conceptes estàtics i absoluts, sinó un llistat d’oportunitats d’ús del disseny que, en determinats moments, s’entrellacen, convergeixen o se superposen, evidenciant la seua flexibilitat i adaptabilitat a les necessitats canviants de les organitzacions”, detalla Ramón Arnau, president de l’ADCV.

La guia, dissenyada per Dídac Ballester, recull els nou patrons d’ús del disseny validats durant la investigació: Dissenyar per a diferenciar el producte/servei; Dissenyar per a posicionar l’organització; Dissenyar per a resoldre un problema conjuntural; Dissenyar per a generar innovació; Dissenyar per a adaptar-se a diferents contextos; Dissenyar per a aconseguir l’excel·lència; Dissenyar per a aportar significat i coherència a l’organització; Dissenyar per a integrar nous reptes, visions i propòsits, i Dissenyar per a ser una organització referent.

Les empreses participants són: Acierta Retail; Actiu; Altadia; Andreu World; Caixa Popular; Calduch Laboratorios; Carmeleta; Cárnicas Serrano; Cuadernos Rubio; Ebir Bathroom Lighting; Emuca; Erum Group; Hilaturas Ferre; Importaco; Impresum Imprenta; Infesfly; Jeanologia; L’Etno Museu Valencià d’Etnologia; Media Vaca; Navlandis; Neolith; Rolser; Sanycces; Suavinex; Tejas Borja; Urbànima; Vondom; Zeta Beer; Zeus Smart Visual Data,  Zumex.

“En definir la mostra, busquem que anara representativa del teixit empresarial de la Comunitat, d’àmbits diversos i amb diferent pes aparent del disseny. Abasten des del sector tèxtil, al d’alimentació, financer, mobiliari, farmacèutic, impressió, tecnologia, construcció, logística o cultura, entre altres. Això ens ha permés comptar amb una visió àmplia i molt rica, que queda reflectida en els resultats, que han transcendit l’objectiu plantejat inicialment”, indica l’antropòleg empresarial Pablo Mondragón, responsable del treball de camp.

Una publicació d'utilitat per al teixit empresarial que pot descarregar-se, de manera gratuïta, en la web del Oid!

Pràctiques i comportaments efectius

A més de validar els patrons, durant el procés d’investigació i les converses mantingudes amb responsables d’empreses i entitats, s’han identificat pràctiques i comportaments relacionats amb el disseny que poden oferir informació valuosa per a inspirar a organitzacions que desitgen implementar estratègies de disseny efectives.

En aquest sentit, María Navarro, gerent de l’ADCV, explica que “aquests descobriments addicionals representen conceptes enriquidors. Han sorgit temes com l’evolució del disseny en les empreses familiars, l’emprenedoria des del disseny, la generació de clústers i el potencial del disseny valencià. També s’han abordat qüestions com l’atemporalitat com a estratègia sostenible de reconeixement, el disseny d’espais, la protecció del disseny i la relació entre disseny i ciència”.

Una de les conclusions destacades és que “per a la contractació de serveis de disseny, les empreses valencianes opten per professionals locals, que gaudeixen de gran prestigi més enllà de l’àmbit valencià”.
La investigació ha sigut codirigida per María Navarro y el equipo del Oid!, Ricardo Fibla, Alicia García, Kike Correcher, Vicente Blasco y Xavier Giner, i coordinada per Romina Jaimovich.