Decàleg de Principis d’ADCV

26/02/24
Decàleg de Principis d’ADCV

L’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) compta amb un Decàleg de Principis que defineix els compromisos i les línies de treball de l’associació així com la relació amb totes i cadascuna de les persones i organitzacions que formen part de la professió. Els deu punts, que desenvolupem a continuació, són:

  1. Posar en valor i promocionar el disseny
  2. Defensar i dignificar la professió
  3. Garantir i promoure l’ètica i les bones pràctiques professionals
  4. Ser part activa en la transició i el desenvolupament sostenible
  5. Facilitar sinergies i col·laboració entre professionals
  6. Promoure les aliances externes al sector
  7. Conscienciar i col·laborar per les bones pràctiques de contractació
  8. Reconéixer i premiar l’excel·lència del sector
  9. Impulsar polítiques de disseny
  10. Enfortir i donar suport al futur de la professió

1. Posar en valor i promocionar el disseny

Des de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) treballem per a demostrar el valor del disseny com a sector que genera impacte positiu empresarial, mediambiental i social.

Per això, el primer punt del nostre Decàleg de Principis, és ‘Posar en valor i promocionar el disseny’. Aquest propòsit i la defensa de la professió defineixen la nostra missió. Sabem la importància que té aclarir què és (i què no és) disseny i la millor manera de fer-ho és no sols dient, sinó fent.

Som una organització activa que desenvolupa diversos projectes, any rere any (i ja són quasi 40), en diferents àmbits i amb diversos enfocaments. Però amb un mateix objectiu: demostrar que el disseny no és l’extravagant, ni el superficial, ni el sobrecost que no aporta res al compte de resultats, ni el que s’afig al final en els objectes. Disseny no sols és fer les coses boniques; disseny és més.

Disseny és prendre decisions i resoldre problemes de manera estratègica. És afrontar reptes de manera creativa i innovadora; és facilitar la competitivitat empresarial; és assegurar el benestar de totes les persones i del planeta; és abast reeixit d’objectius, és cultura. És (re)construir un món millor. #Dissenyéfutur

2. Defensar i dignificar la professió

Defensem i recolzem la professió del disseny, un compromís que, conjuntament amb la promoció del disseny, determina la nostra missió. Per a això, des de l’ADCV desenvolupem iniciatives encaminades a aconseguir un major reconeixement de dissenyadors i dissenyadores.

Som part d’una professió dinàmica que evoluciona i s’adapta constantment als nous desafiaments i necessitats de les persones i els entorns i que, al seu torn, propícia el canvi per a aconseguir un món millor. Les i els professionals del disseny tenen una gran responsabilitat per a facilitar relacions més sostenibles, accessibles i inclusives.

Realitzem projectes i investigacions que generen consciència sobre l’impacte que té el disseny. La nostra intenció és comptar amb argumentacions basades en evidències científiques que recolzen el valor del disseny i dels seus professionals. A més divulguem eixe coneixement i convertim les troballes en eines pràctiques a la disposició de qualsevol. Eines que han sigut reconegudes per la UE, com a D-Toolbox, i iniciatives com el nostre Observatori Sobre l’Impacte del Disseny, Oid!, són un bon exemple.

Sabem que defensar els interessos de la professió del disseny és labor comuna. També, lluitar contra prejudicis i pràctiques que resten valor al disseny. Cada dissenyadora i dissenyador té el poder de ser part de la solució, però només de manera unida podem aconseguir-ho. Associa’t!

3. Garantir i promoure l’ètica i les bones pràctiques professionals

Ens esforcem per establir estàndards ètics i promoure el compliment de pràctiques responsables en l’exercici del disseny. Fomentem que les i els professionals del disseny amb vinculació a l’ADCV actuen respectant i aplicant principis i valors ètics del disseny, tant en el seu acompliment i organització quotidiana com en cadascun dels seus projectes i en les seues relacions professionals.

Som signants del ‘Decàleg ètic’ i del ‘Codi Deontològic del Disseny’ de la Xarxa Espanyola d’Associacions de Disseny (READ) que serveixen per a promoure una actitud analítica i un debat crític per a consolidar la cultura ètica del sector.

A més, creiem que una altra bona manera de promoure les bones pràctiques en el disseny és donar visibilitat a professionals, projectes i activitats que puguen ser referent i inspiració i actuar i conscienciar davant aquells que no ho són. I ho fem a través d’accions com a reconeixements, exposicions o jornades.

4. Ser part activa en la transició i el desenvolupament sostenible

La capacitat del disseny de repensar, redefinir i reconstruir el món que ens envolta li converteix en sector clau de la transició cap a nous models de producció, consum i de relació amb l’entorn social i mediambiental.

La integració del disseny sostenible i circular en les dinàmiques i estratègies de les organitzacions permet desenvolupar iniciatives més innovadores, diversificades i competitives. Així, s’aconsegueixen productes, serveis i espais rurals i urbans més inclusius, accessibles i generadors de benestar per a la societat, respectant la cura del planeta.

Es tracta, en tots els casos, de potenciar els impactes positius de cada acció i projecte per a persones, empreses i medi ambient, minimitzant els que comprometen un futur digne per a les generacions esdevenidores.

Des del disseny hem d’assumir que som part d’un sistema complex i les nostres accions han de reflectir eixa responsabilitat en clau de present i de futur i ser capaços de posar-la en valor. La creació de plataformes com encircular.es, és un clar exemple del compromís de l’ADCV amb aquest repte.

5. Facilitar sinergies i col·laboració entre professionals

En l’ADCV reunim la valuosa força de cada persona membre per a crear col·lectivament identitat, estatus i cultura professional. Sabem que això només és possible des del consens i la reflexió conjunta. La suma de diferents coneixements, experiències i capacitats professionals pot permetre’ns ser més eficients en processos i resultats, a més d’abordar projectes amb major abast i impacte.

Promovem la col·laboració entre professionals del disseny, exercint el paper d’agent dinamitzador, cohesionador i vertebrador del sector.

Crear espais i situacions que faciliten eixa connexió entre professionals i la generació de sinergies és un dels eixos que guia l’acció de l’ADCV.

6. Promoure les aliances externes al sector

El disseny és aliat estratègic d’empreses i institucions per a la definició i desenvolupament reeixit dels seus objectius. I, com a tal, ha de posicionar-se i ser reconegut.

Des de l’ADCV, busquem acostar-nos a altres indústries i sectors per a visibilitzar i impulsar l’ús del disseny per a aconseguir múltiples finalitats. A més, participem en fòrums i iniciatives interdisciplinàries per a promoure el paper del disseny en contextos diversos.

Ens involucrem plenament en cada projecte, atenent particularment les necessitats de cada sector i cada organització. Aprofitem el potencial, en termes d’eficiència i resultats, de metodologies com la co-creació i el codisseny per a involucrar en els processos a tots les veus i parts implicades en la resolució d’un problema o necessitat. I en aquesta línia continuem treballant.

7. Conscienciar i col·laborar per les bones pràctiques de contractació

Hi ha tants projectes de disseny com negociacions entre professionals i organitzacions que contracten els seus serveis. L’important és que es construïsquen i desenvolupen relacions professionals basades en l’honestedat, el respecte i la confiança, garantint uns requisits econòmics i laborals justos i uns processos de contractació i gestió conformes a la llei.

Una qüestió imprescindible en aquest àmbit és acabar amb les pràctiques especulatives.Totes i qualsevol de les diferents formes de pràctiques especulatives perjudiquen greument la professió. No sols perquè fomenten la precarietat laboral del nostre sector, sinó perquè banalitzen el procés de disseny i deterioren la seua autenticitat.

Per a atallar-les, des de l’ADCV treballem una línia didàctica ferma, enfocada tant al sector públic com privat. De fet, hem sigut entitat pionera i referent en aquest àmbit d’actuació, amb la ideació i activació de fórmules com les ‘Cridas a projecte’ o la creació de la plataforma digital gratuïta contratardiseño.es.

Es tracta d’un manual d’instruccions que aclareix què és disseny i com treballar amb ell. La plataforma compta amb un apartat específic de denúncia i alerta sobre les pràctiques especulatives en el sector, que inclou un manifest obert a l’adhesió d’altres organitzacions i professionals.

8. Reconéixer i premiar l’excel·lència del sector

En línia amb l’objectiu de promoure i difondre les bones pràctiques en el disseny, des de l’ADCV creiem en la importància de reconéixer i donar visibilitat a aquells projectes, treballs i professionals que poden incentivar a la millora contínua, actuant com a referents i models d’aprenentatge o inspiració.

L’ADCV compte, des de fa 15 anys, amb els seus propis Premis, que en 2024 celebren una nova edició, amb novetats. Amb aquests guardons celebrem els assoliments destacats del sector, enllaçant amb aquest enfocament d’evolució.

A més, donem visibilitat als reconeixements nacionals i internacionals que reben professionals, estudis i empreses vinculades a l’associació com a manera de posar en valor el treball realitzat en el nostre sector.

9. Impulsar polítiques de disseny

Com a entitat representant d’una comunitat professional diversa a nivell particular, però unida a nivell professional, en l’ADCV sempre hem tingut com a fonament una labor apolítica. Som una entitat privada i independent, compromesa a col·laborar en tot moment amb les Administracions Públiques i les seues entitats dependents en projectes que busquen millorar el nostre entorn a través del disseny.

Des d’aquesta neutralitat, participem activament en el foment de polítiques de disseny necessàries tant per a crear consciència social sobre el valor del disseny com per a demostrar que el sector públic pot fer ús del disseny per a abordar problemàtiques diverses.

L’ADCV exerceix un paper crucial en facilitar la interacció entre el sector professional i els responsables polítics, permetent així un diàleg efectiu entre totes dues parts.

10. Enfortir i donar suport al futur de la professió

Des de l’ADCV ens esforcem per afrontar els desafiaments de la pràctica del disseny davant els canvis en l’esfera productiva, econòmica, cultural i social. Oferim suport a dissenyadores i dissenyadors, especialment de les generacions joves, en el context actual de transició.

Davant aquest nou paradigma, creiem en la necessitat d’orientar el rumb de la professió del disseny cap a pràctiques que promoguen la sostenibilitat i reparen els errors del passat. Conceptes com a participació, accessibilitat, inclusió i ètica es converteixen en imperatius per a redescobrir els significats del disseny.

Duem a terme accions pròpies i en col·laboració amb centres educatius i altres col·lectius implicats en el futur del sector. El nostre objectiu és contribuir a la construcció de nous models de professió i estimular el desenvolupament de noves capacitats professionals.

En els últims mesos, hem posat el focus en aquest principi, impulsant un projecte de suport al disseny emergent que presentarem en breu.