Curs de co-disseny aplicat a l’àmbit de la salut

06/10/21
Curs de co-disseny aplicat a l’àmbit de la salut

En els últims mesos s’han accelerat els processos d’innovació i transformació en els sistemes públics d’atenció sanitària, que obrin grans oportunitats de millora. Però, per a definir les solucions òptimes, és necessari treballar al costat de professionals i a les persones usuàries d’aquests serveis. En aquest context, l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), amb la col·laboració del centre d’innovació Las Naves, llancem el ‘Curs de co-disseny per a la salut’, l’objectiu de la qual és capacitar a les dissenyadores/és per a treballar en aquest àmbit.

El ‘Curs de co-disseny aplicat a l’àmbit de la salut’ s’emmarca en la línia estratègica Disseny per a la Innovació Social de la ADCV i està dirigit per Raquel Pelta, professora de la Universitat de Barcelona i especialista en co-disseny.

“Aquest projecte formatiu s’inspira en les experiències de co-disseny en l’àmbit sanitari desenvolupades amb èxit per institucions en diversos països, com Nova Zelanda, Austràlia, Holanda, Gran Bretanya o els països escandinaus. Des de fa més d’una dècada, en aquests sistemes s’està incorporant la perspectiva participativa a la creació i millora dels serveis de salut, a través de processos de co-creació amb persones usuàries i amb professionals experts, guiats per dissenyadors especialitzats en els mètodes i tècniques del co-disseny. Existeixen nombrosos estudis que avalen que els processos de co-disseny són especialment adequats per a abordar problemes socials complexos i aportar solucions”, assenyala Raquel Pelta.

«La proposta és innovadora i totalment necessària ja que, encara que la demanda és creixent, el nombre de professionals amb experiència en aquesta metodologia de co-disseny és escàs i falta, a més, una formació pràctica adequada centrada en l’àmbit de la salut. Aquest curs pot inspirar altres iniciatives vinculades a la innovació social i també, en concret, obrir un camí per a futures col·laboracions entre institucions, societat i professionals del disseny, en projectes de salut significatius», subratlla María Navarro, gerent de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana.

"Existeixen nombrosos estudis que avalen que els processos de co-disseny són especialment adequats per a abordar problemes socials complexos i aportar solucions" assenyala Raquel Pelta.

El curs s’ha concebut com un taller que comptarà amb classes teòriques i estudis de cas, presentats per experts i expertes, i una experiència pràctica, duta a terme amb la participació del col·lectiu Enfermeras Por el Cambio, els membres del qual pertanyen al Col·legi d’Infermeria de València. S’enfocarà a identificar problemes i necessitats reals que aquestes professionals es troben en el seu dia a dia, i es treballarà conjuntament per a co-dissenyar solucions. Té un caràcter introductori i, per tant, ofereix nocions bàsiques per a una primera aproximació al co-disseny, com a enfocament i metodologia.

Si bé aquest curs s’orienta a la formació de professionals del disseny, la inclusió de les infermeres i infermers en la part pràctica del taller pot suposar per a aquest col·lectiu una presa de contacte amb els processos de participació guiats pel disseny, conéixer metodologies creatives que, també, són aplicables al seu propi treball i la possibilitat d’abordar en el futur projectes interdisciplinaris.

Termini d’inscripció: del 7 d’octubre al 3 de novembre

La duració del programa és de 20 hores presencials, repartides entre les vesprades dels dies 8, 10, 15, 17 i 19 de novembre, en el centre d’innovació Las Naves de València. El termini d’inscripció s’obri el 7 d’octubre i s’estén fins al 3 de novembre. Els qui tinguen interés a participar han d’inscriure’s a través d’aquest formulari. Places limitades!

(PROGRAMA COMPLET, PUNXANT ACÍ).

A més de Raquel Pelta, l’equip docent està format per Juan Carlos Briede-Westermeyer, professor de la Universitat Tècnica Federico Santa María (Xile); Eider Aldape, dissenyadora estratègica i de serveis en Maraka, estudi de disseny i laboratori, i professionals de Carpe Studio, estudi de disseny transdisciplinar, experimental i col·laboratiu, amb seu a València. Impartiran conferències Esperanza Ferrer, doctora; Elena Rocher, tècnica en I+D+i en Salut de Las Naves i Rachael Dix, R+D Project Technician de ValueCare; Antonio López Peláez, catedràtic de Treball Social de la UNED, i María Ramírez, portaveu d’Enfermeras Por el Cambio.

L’activitat finalitzarà amb la presentació de les propostes de disseny treballades en el curs en una jornada oberta al públic i retransmesa per streaming, el 10 de desembre de 2021.

Aquest projecte està promogut per Las Naves i enllaça amb l’estratègia Missions València 2030, l’eix 1 de la qual és ‘Ciutat sostenible i saludable’. A més compta amb el suport de la New European Bauhaus i de València Capital Mundial del Disseny 2022.