Arriba l’edició més participativa de la València Disseny Week!!

13/09/23
Arriba l’edició més participativa de la València Disseny Week!!

La València Disseny Week, organitzada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), compleix 14 anys com a cita per excel·lència per a la divulgació, promoció i posada en valor del disseny de la Comunitat Valenciana. I ho fa amb la seua edició més participativa, amb més de 200 professionals, estudis i organitzacions implicats en la definició i desenvolupament de les 40 propostes incloses en el programa, que tindran lloc entre el dilluns 18 i el divendres 22 de setembre.

Durant tota la setmana, el disseny omplirà els carrers i els espais més emblemàtics de València, fomentant la interacció, convivència, comunicació i coneixement mutu entre els agents del sector i la ciutadania. El programa de 2023 inclou activitats i esdeveniments per a tota mena de públics, en les quals es pot participar de manera gratuïta (algunes d’elles, amb inscripció prèvia).

Aquest caràcter obert, unit a la positiva resposta, tant del sector del disseny com de les persones participants, s’ha traduït en una evolució constant en el número, qualitat i diversitat de les propostes incloses en cada edició. El programa es defineix al costat d’estudis, professionals, escoles i organitzacions vinculades al disseny, que presenten les seues idees en una convocatòria oberta de l’ADCV.

Yolanda Herráiz, presidenta de l’ADCV, indica que “agraïm que, any rere any, aquesta convocatòria al sector bata rècord de participació i trobar iniciatives molt pensades, treballades i que fan un pas més enllà que en l’anterior edició, fent que la creativitat i la innovació siguen dues dels signes d’identitat de la València Disseny Week. Aquestes característiques, al seu torn, contribueixen al creixent interés i involucració de la ciutadania”.

Per tot això, la València Disseny Week és la cita anual de referència i punt de trobada entre professionals, estudis, centres educatius i empreses del sector i persones no vinculades a aquest. A més, facilita la creació de vincles entre els diferents perfils lligats al disseny, la qual cosa afavoreix la solidesa del sector i el seu constant desenvolupament i creixement.

El disseny, aliat estratègic per a empreses i ciutadania

El fil comú que dona unitat al programa de la VDW és la posada en valor del disseny com a aliat estratègic en la innovació i la competitivitat empresarial, en l’evolució cap a models socials i econòmics més sostenibles, inclusius i integradors i, amb això, en la millora del benestar i la qualitat de vida de les persones.

En 2023, el programa inclou tallers, jornades, exposicions, rutes i sessions de portes obertes, xarrades i presentacions, amb diferents continguts i enfocaments, des dels divulgatius als de caràcter més festiu. En total, al voltant de 40 esdeveniments i activitats per a tota mena de públics, oberts a la participació de totes les persones interessades, estiguen o no relacionades amb el disseny en la seua vida professional. Tota la informació sobre horaris, ubicació i registre està disponible en la pàgina web oficial de l’esdeveniment.

Entre les cites destacades de la VDW23, estan les mostres ’25 anys enamorats de la nostra professió’, promoguda per l’estudi ÁngelGráfico i EASD de València, i ‘Retorn Del Sentiment. RDS 12′, en el Centre d’Artesania de Comunitat Valenciana, amb obres col·laboratives d’alumnat del Grau d’Enginyeria Industrial i Desenvolupament de Producte d’UPV i empreses artesanes.

A més, trobem els esdeveniments previstos per Expormim per a commemorar el 25º aniversari del disseny de l’emblemàtica cadira Lapala, de Lievore Altherr Molina; la presentació de la quarta edició del festival de cultura, disseny i sostenibilitat Miradors de l’Horta; les presentacions, xarrades i taules redones programades en Àgora Nude, en Fira Hàbitat, o el ‘Guateque Design Tour’, que permetrà als participants conéixer els espais de L’Apartament (que acull a Vicent Martínez Disseny, Arnau·Reyna Estudio, Creatias Estudio i Carmina Ibáñez_Design) i Meteorito Estudio.

Aquesta proposta té un enfocament que enllaça amb el de les Design Walks, rutes i jornades de portes obertes en estudis de disseny. Enguany, s’inclou una ruta pel Carmen, que visitarà els espais de Brandsummit, Agència Kids i Viruta Lab, i diverses jornades de portes obertes, oferides per Nacho Timón Diseño Industrial; PackCo, Brand & Packaging; Malva Office; Design Camp; Culdesac; EPPS+Makea Tu Vida; Arqueha, Arquitectura y Urbanismo, i Mano de Santo.

ADCV i Las Naves donen visibilitat al tàndem Disseny + Agroalimentació

L’esdeveniment més participatiu entre les cites destacades de la València Disseny Week és l’exposició ‘El fruit del disseny’, que organitza l’ADCV amb impuls de Las Naves. Recull més d’un centenar de projectes de disseny desenvolupats per al sector agroalimentari de la Comunitat Valenciana, posant en valor l’aliança entre tots dos sectors estratègics per a l’economia de la regió.

Està comissariada per Chavo Roldán i Ana V. Francés, que han posat el focus a visibilitzar l’aportació del disseny en termes d’innovació, competitivitat, eficiència i sostenibilitat en els diferents àmbits i activitats del sector agroalimentari. Pot visitar-se des del 13 de setembre al 27 d’octubre, a la Sala d’Exposicions de Las Naves.

Amb ella enllaça la segona jornada ‘Disseny amb Impacte Positiu’ d’ADCV, que aprofundirà en els processos creatius d’algunes peces i la integració de la sostenibilitat en la seua concepció i processos, al costat dels seus dissenyadors i dissenyadores (Migue Martí, Brandsummit, Sirepe Lab, Inma Bermúdez, PackCo, Brand & Packaging, i María Yin & Sayavera Studio, entre ells).

Benestar i sostenibilitat en espais de treball

Els esdeveniments destacats es completen aquesta edició amb el ‘Pop-up showroom: Benestar i sostenibilitat en els espais de treball’, exposició efímera conjunta de cinc destacades marques europees: Narbutas, fabricador de solucions per a oficina; Framery, cabines acústiques; Gabriel, fabricador de teixits tècnics, i Wästberg i Wever&Ducré, signatures d’il·luminació.

Durant la València Disseny Week, els productes de Narbutas i els seus socis seran presents a la sala d’exposicions EspaiX, situada en el Mercat de Tapinería, facilitant que professionals de l’arquitectura i el disseny d’interiors puguen conéixer-los de primera mà. A més, de dimarts a dijous, comptarà amb presentacions de diferents productes per part dels seus dissenyadors.

Xarrades, tallers, jornades i mostres

La sostenibilitat és l’eix de la ‘Jornada d’investigació i disseny per al canvi’, que organitza Nexus Design Centre; de ‘Regeneració Creativa’, de Monnou Studio; ‘Biomaterials, els materials del futur’, de Sirope Lab, i la presentació de la Symbiotic Design Academy.

Carpe i Nacho Pérez coordinaran ‘Mapeando els marges: Noves pràctiques en disseny i els seus agents en el territori’; Brandsummit entrarà en els processos d’organització i creatius per a aportar claus a les pimes, en ‘Do it Clear’, i Hecho&Co. ha preparat un taller-demo se centrarà en com solucionar la fugida de talent. NYAS Artesà proposa un ‘Taller amb vidre recuperat’.

El programa de VDW23 inclou presentacions de publicacions i productes, com la col·lecció de Nadis Design creada per Inma Bermúdez o el nou llibre de Ramón Esteve, i mostres com a ‘Revestiments ceràmics d’autor’ dissenyades per Cual Estudio + Nacho Timón per a Buit València, i la microexpo ‘Book of books’, organitzada per Juliane Petri en El Almudín. ‘De l’art digital a la realitat material: Explorant el disseny’, de .annud studio + Cualiti, amb la col·laboració de Welcome Design, ECOcero, Lladró, Green+Decorum, Jiso i Ocrea Flower Shop, planteja un recorregut expositiu que permet visibilitzar la sinergia entre disseny, direcció d’art i fotografia.

‘Marset X Cosin’ recollirà la nova col·lecció de l’empresa d’il·luminació Marset en Cosinroom; Ana Hernando Moreno impartirà la xarrada ‘Com dissenyar per al públic infantil?’, i theRevolution (Javier Valiente), organitza la segona edició de ‘5 Falles Revolution’, en forma de diàleg amé i distés amb diversos artistes i el focus en 2024.

Un esdeveniment amb base en les aliances

En 2023, la València Disseny Week té com a col·laboradors a la Fundació del Disseny, Las Naves, el Ajuntament de València, Fira Hàbitat i el saló Nude. Compta amb Túria com a cervesa oficial i amb la Pocket Design Guide com a guia oficial. El seu objectiu és visibilitzar el talent del disseny valencià i posar en valor el seu abast i potencial com a impulsor de la innovació, la sostenibilitat i l’evolució social, cultural i econòmica.

En línia amb aquest enfocament de connexions i sinergies, la VDW23 enllaça amb la primera edició del València Design Fest, marca paraigua que connecta altres grans cites vinculades al disseny a la ciutat, com a Fira Hàbitat. La València Disseny Week i Fira Hàbitat coincideixen tradicionalment al setembre, complementant-se i reforçant-se mútuament.