Gráficas en Negro llança el filtre ultraviolat

08/03/22
Gráficas en Negro llança el filtre ultraviolat

Coneixes el filtre ultraviolat? És la prova que evidencia l’invisibilitzat.

El col·lectiu Gráficas en Negro pertanyent a READ (Xarxa Espanyola d’Associacions de Disseny) llança el seu raig ultraviolat aquest 8M per a donar visibilitat a grans dissenyadores. Posen així en marxa una iniciativa que reforça el seu treball per a reivindicar els assoliments i trajectòries de les professionals del disseny i, alhora, conscienciar sobre les desigualtats i discriminacions del sector.

El Dia de la Dona serveix d’arrancada a una acció oberta i participativa per a llançar llum sobre aquelles dissenyadores que encara no estan representades en la major font de consulta del món, Wikipedia. La reconeguda plataforma serà l’aliada per a equilibrar la balança. Actualment el filtre ultraviolat de Gráficas en Negro ha detectat que la presència de dones dissenyadores en aquesta plataforma no arriba al 15% del total d’articles (1.700) sobre professionals del disseny gràfic i industrial.

Gráficas en Negro se suma a la investigació, creació i edició d'articles des d'una perspectiva de gènere amb l'objectiu d'aconseguir una representació igualitària i que dissenyadores meritòries ocupen el lloc que els correspon

Aquesta infrarepresentació és reflex de la bretxa de gènere present en la producció de continguts en general de la plataforma. S’estima que a elles correspon a penes el 22% dels articles biogràfics de Wikipedia i que només un de cada cinc personatges cèlebres a Espanya presentes en l’enciclopèdia digital és dona. Aquestes xifres poden haver-se de, entre altres raons, al fet que únicament el 11,6% de les persones que editen són dones, segons dades d’un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (2021).

Des de Gráficas en Negro assumeixen la responsabilitat de canviar aquesta situació, i se sumen a la investigació, creació i edició d’articles des d’una perspectiva de gènere amb l’objectiu d’aconseguir una representació igualitària i que dissenyadores meritòries ocupen el lloc que els correspon. També volen contribuir amb traduccions d’entrades existents a altres idiomes per a ampliar la seua difusió i facilitar que siguen estudiades o considerades per entorns acadèmics i pels mitjans de comunicació.

És necessari comptar amb més referents que fomenten la vocació i lideratge femení en el disseny i Gráficas en Negro aposta per col·laborar entre totes i tots per a traure-les de l’espectre invisible i donar-los el seu lloc en la història del disseny. Els ajudes a completar la llista?

Instagram: @graficasennegro