El disseny valencià, present en el #9ENAD

06/09/21
El disseny valencià, present en el #9ENAD

‘Identitat i Territori’ és l’eix sobre el qual s’ha construït el programa de la 9a Trobada Nacional de Disseny (#9ENAD), que se celebra del 15 al 17 d’octubre a Santiago de Compostel·la, gràcies a l’organització de la Xarxa Espanyola d’Associacions de Disseny (READ) i l’Associació Galega de Deseño (DAG). L’esdeveniment tindrà un format mixt, amb un programa presencial que podrà, també, seguir-se en streaming, a través del canal de Youtube de READ.

El #9ENAD reuneix professionals, estudiants, empreses, institucions i teixit associatiu amb l’objectiu de reflexionar sobre els reptes, oportunitats i tendències rellevants per al sector, trobar sinergies i proposar estratègies i línies d’acció. La internacionalització, la sostenibilitat, l’accessibilitat, la igualtat de gènere, les bones pràctiques en contractació o l’impuls de projectes com la New European Bauhaus seran alguns dels focus principals de treball conjunt.

El #9ENAD reuneix professionals, empreses, institucions i associacions per a reflexionar sobre el sector i definir estratègies

L’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) tindrà una activa presència en la trobada, tant en les taules de debat i treball, com en la resta de continguts programats. Programa complet, punxa ací.

El 15 d’octubre, la ADCV participarà en:

  •  Taula de treball i exposició de la iniciativa ‘From Spain With Design’. Entre els coordinadors d’aquest projecte, i comissari de la mostra, està el president de la ADCV, Ángel Martínez. En la taula, es debatrà sobre la projecció internacional del disseny espanyol, la seua evolució i potencial; s’exposaran casos d’èxit d’empreses; s’analitzaran uns certs mercats d’interés per als i les professionals espanyols, i es detallaran ajudes o programes públics per a la promoció exterior del sector.
  • Coincidint amb el #9ENAD s’inaugura la primera exposició de ‘From Spain With Design’ (FSWD), que estarà oberta del 15 d’octubre al 30 de desembre en el Centre Galego d’Art Contemporània. Amb el lema ‘Comptant amb les persones’, reunirà projectes de diferents àrees del disseny, exhibits com a peces físiques, en panells, i amb suport audiovisual. En total, recollirà 60 cartells; 15 panells; 13 vídeos, i 42 peces corresponents a altres disciplines del disseny, de 130 autores i autors -entre ells, diversos socis de la ADCV, com Gimeno Gráfic, Gallén + Ibáñez, Lavernia & Cienfuegos, Carlos Tiscar, Héctor Serrano, Inma Bermúdez, Odos Design, Ricardo Alcaide, Alegre Studio, Vicent Martínez, Vicente Gallega, Joan Rojeski Studi i Kike Correcher-.
  • La taula redona ‘Territori i identitat’ comptarà amb la presència de la gerent de la ADCV, María Navarro, que parlarà sobre el projecte ‘Miradors de l’Horta’, un projecte de Turisme Carraixet amb el qual col·labora la nostra associació.
  • La taula de treball ‘Per una estratègia de Disseny’ serà coordinada per Vicente Gallega, tresorer de la ADCV.
  • La taula de treball ‘Projectes internacionals’ serà coordinada per Kike Correcher, soci de la ADCV i representant de READ en BEDA.

Cites del 16 d’octubre amb presència de la ADCV:

  • La ‘Guía de contratación de diseño’  serà protagonista de la taula redona ‘Disseny de polítiques públiques. La contractació de serveis de disseny’. Ángel Martínez presentarà aquesta iniciativa, pionera a Espanya, que, en només tres mesos, s’ha consolidat com a eina de referència per a tota mena d’organitzacions, empreses, institucions i Administracions Públiques que necessiten d’acompanyament i orientació a l’hora de fer una adequada gestió i contractació de serveis de disseny. La plataforma, desenvolupada per la ADCV i València Capital Mundial del Disseny 2022 (WDCV2022), és d’accés obert i gratuït.

La plataforma en línia Contratardiseño.és, promoguda per la ADCV i WDCV2022, és un projecte pioner i referent a Espanya en matèria de contractació

Programa complet i registre

Amés, el programa de la #9ENAD, inclou, entre altres propostes, la presentació del ‘Estudi de l’economia del disseny a Galícia’; dels projectes d’Arxiu del Disseny nacional i de Gràfiques en Negre -que treballa en la relació entre disseny i perspectiva de gènere-; les possibilitats que obri la New European Bauhaus promoguda per la Comissió Europea; la iniciativa de ‘Co-creació d’un sistema creatiu per al bé social’; el programa de la World Design Capital València 2022; comptarà amb un showroom de festivals i esdeveniments de disseny a Espanya, i amb una visita guiada, en la qual es visitarà el complex de Sargadelos en O Castro (Sada).

Pots consultar el programa complet, amb dates i horaris, ací

Les activitats de l’IX ENAD són gratuïtes, però les places per a participar de manera presencial són limitades, per a garantir la màxima seguretat de totes les persones. Per això, per a assistir, és imprescindible la inscripció prèvia i, en cas de superar-se la demanda de places, es tindrà en compte l’ordre de registre. Les conferències i taules redones podran seguir-se en streaming, via YouTube.

Cada any, READ organitza el ENAD al costat d’una de les seues associacions membre. Actualment, la Xarxa està integrada per dotze organitzacions: AAD, Associació Andalusa de Dissenyadors; ADCV, Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana; AGA, Associació de Dissenyadors Gràfics d’Astúries; Cuenca Disseny; DAG, Associació Galega de Deseño; di-Ca, L’Associació de Professionals i Empreses de Disseny de Canàries; DiEx, Associació de Dissenyadors d’Extremadura; DIMAD, Associació Dissenyadors de Madrid; DIP, Associació de Professionals del Disseny i la Comunicació Publicitària de la Regió de Múrcia; DIS, Associació de Dissenyadors Gràfics de Sòria, EIDE, Associació de Dissenyadors d’Euskadi i Navarra, i La Exprimidora, Associació de Dissenyadors i Creatius de Castelló.