12/03 Presentació investigació ‘Nou patrons d’ús del disseny en les organitzacions’

29/02/24
12/03 Presentació investigació ‘Nou patrons d’ús del disseny en les organitzacions’

Després d’un any de treball de recerca, presentem els resultats d’un nou estudi desenvolupat en el marc de l’Observatori sobre l’Impacte del Disseny (OID!) de l’ADCV: ‘Nou patrons d’ús del disseny en les organitzacions’. Un projecte pioner a nivell internacional el resultat del qual ha sigut la creació d’una guia que recull com realment les empreses i organitzacions utilitzen el disseny per a aconseguir l’èxit en els seus objectius. Per a això, hem comptat amb la participació de trenta empreses de la Comunitat Valenciana, de diferents perfils i sectors d’activitat.

Les conclusions, i la guia que les recull, dissenyada per Dídac Ballester, es faran públiques en un esdeveniment que tindrà lloc el dimarts 12 de març, a les 18.30 hores, promogut al costat del centre d’innovació Les Naus. Esperem que pugueu acompanyar-nos!!

L’objectiu de la investigació ha sigut definir i comprendre els usos tàctics i estratègics del disseny en les organitzacions. Els patrons d’ús del disseny no són característiques aïllades d’un model de negoci, sinó habilitats dinàmiques del disseny, destinades a servir i optimitzar el rendiment empresarial. Faciliten  la comprensió de l’impacte del disseny en l’estructura i comportaments d’una organització, així com d’obrir noves maneres d’estimular la seua aplicació a través de mètodes innovadors.

“Poder treballar amb trenta empreses tan diferents ens ha permés comptar amb una radiografia àmplia i contrastada de la integració i el potencial del disseny en el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana. S’han validat i ampliat els patrons d’ús del disseny que contribueixen significativament a augmentar la competitivitat i productivitat de les organitzacions i que expliquen, en una certa manera, la relació entre disseny i èxit empresarial”, detalla María Navarro, gerent i responsable de projectes de l’ADCV.

Aquest estudi, desenvolupat en el marc de l’Observatori sobre l’Impacte del Disseny (OID!) de l’ADCV, ha sigut finançat per l’Agència Valènciana de la Innovació (AVI) de la Generalitat -ara integrada en la nova entitat IVACE+i-. Ha sigut codirigit per María Navarro i l’equip estratègic del Oid!: Ricardo Fibla, Alicia García, Kike Correcher, Vicente Blasco i Xavier Giner. La coordinació l’ha desenvolupada Romina Jaimovich, mentre que la investigació de camp ha sigut realitzada per l’antropòleg empresarial Pablo Mondragón.

PROGRAMA

  • 18:30h.Benvinguda: Ramón Arnau, president de l’ADCV.
  • 18:35h. El Oid! i els ‘Nou patrons d’ús del disseny en les organitzacions’: María Navarro, gerent i directora de projectes de l’ADCV.
  • 18:45h. Mesa de conclusions 1: Pablo Mondragón, antropòleg empresarial, Kike Correcher, dissenyador i consultor i María Navarro, gerent de l’ADCV.
  • 19:15h. Mesa de conclusions 2: Vicente Blasco, dissenyador industrial i gestor de disseny, Xavier Giner, professor i teòric del disseny i codirector del Arxiu Valencià del Disseny i Alicia García, experta en comunicació i estructures informatives. Tots ells, integrants de l’equip estratègic del OID!
  • 19:45h. Preguntes i debat amb les persones assistents.
  • 20h. Networking.