Naix la primera guia en línia d’Espanya per a contractar disseny

23/06/21
Naix la primera guia en línia d’Espanya per a contractar disseny

L’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) i València Capital Mundial del Disseny 2022 (WDCV2022) llancem la ‘Guia per a la gestió i contractació de disseny’, amb base en una plataforma en línia d’accés gratuït: contratardiseño.es. Es tracta d’una iniciativa pionera a Espanya, que es posa en marxa amb l’objectiu de ser eina de referència per a tota mena d’organitzacions, empreses, institucions i Administracions Públiques que necessiten d’acompanyament i orientació a l’hora de fer una adequada gestió i contractació de serveis de disseny, així com convertir-se en suport als professionals i estudis del sector en la seua relació amb els seus clients.

“Dur a terme un procés de contractació apropiat en disseny assegura un resultat únic, eficaç i competitiu, concorde a les necessitats i valors de l’entitat interessada”, destaquem des de les entitats promotores de la guia, un projecte considerat estratègic per al sector en el qual hem treballat, de manera conjunta, en els últims mesos.

"El disseny és capaç de generar innovació i transformar el sistema, amb un desenvolupament sostenible", Ángel Martínez, president ADCV

El públic destinatari de la plataforma és, principalment, aquell amb interés a conéixer i contractar disseny. En ella es troben des d’informació bàsica (sobre què és el disseny i què aporta), fins a les dinàmiques (com es contracta i quant costa); quins tipus de disseny es poden contractar; les diferents fórmules de contractació; la legislació vigent en la matèria; materials descargables -com a diferents models de brífings-, i articles de professionals referents del sector -com Xènia Viladàs, Nacho Lavernia i Manuel Lecuona-. Compta amb un apartat específic dedicat als processos de contractació pública.

Es recullen, així mateix, estudis i anàlisis que avalen la contribució del disseny a la innovació, competitivitat i internacionalització de les organitzacions, casos d’èxit reals d’empreses que, ja siga de manera qualitativa o quantitativa, comparteixen les seues experiències positives amb aquest sector, i enllaços d’interés.

El disseny, aliat estratègic

“El disseny ben gestionat identifica i crea oportunitats de millora i permet aconseguir eficaçment els objectius marcats en qualsevol sector, ja siga en l’àmbit social, cultural o empresarial. A més, és capaç de generar innovació i transformar el sistema cap a un desenvolupament sostenible. Però no pot fer-ho només, necessita d’altres parts i de l’enteniment perquè l’aliança puga donar els millors resultats. Aquesta guia en línia per a contractar disseny, un dels projectes estratègics de la ADCV, vol ajudar a això”, destaca Ángel Martínez, president de la ADCV.

Durant la presentació de la guia en el plató ‘The Siga’, de l’edifici Veles e Vents, Xavi Calvo, director general de València Capital Mundial del Disseny 2022, ha insistit en “la importància estratègica del disseny com a valor transversal en l’empresa, la indústria i l’àmbit institucional. Sabem que posar el bon disseny en les nostres vides la millora. Posar el bon disseny en qualsevol projecte, i fer-ho de la forma correcta, ho fa créixer. La guia de contractació i gestió de disseny contribueix a difondre aquest missatge i per això aquesta plataforma, impulsada amb els professionals i empreses que recolzen la ADCV és un dels eixos d’acció de València com a Capital Mundial del Disseny.”

La plataforma web ha sigut desenvolupada per Copymouse, cooperativa de disseny amb més de 10 anys de trajectòria, “amb un enfocament molt pràctic i una navegació senzilla i intuïtiva”.

Manifest contra les pràctiques especulatives

La plataforma compta amb un apartat específic de denúncia i alerta sobre les pràctiques especulatives en el sector, que inclou un manifest obert a l’adhesió d’altres organitzacions i professionals.

“L’ús de pràctiques especulatives, en les quals se sol·liciten treballs de disseny sense remuneració, perjudica directament el sector creatiu, però, també, a qui les proposa. L’empresa o organització s’arrisca a rebre un projecte de dubtosa garantia professional, a un cost que pot acabar sent major que el corresponent a un encàrrec just. Les decisions errònies no són ni fàcils ni barates de revertir. Recomanem comptar amb equips i professionals del disseny amb els qui construir una relació laboral basada en la confiança i treball en equip”, es destaca en la plataforma.

La plataforma web ha sigut desenvolupada per Copymouse i, en l'elaboració del contingut, han participat experts referents en diferents àmbits lligats al disseny

Un projecte que suma a experts de referència

La presentació de la ‘Guia per a la gestió i contractació de disseny’ s’ha dut a terme en una jornada en la qual han intervingut Ángel Martínez, president de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana; Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022; María Carbó i Lucía Eirea, respectivament CEO i dissenyadora de Copymouse; Salma Cantos, advocada i experta en dret públic, i María Navarro, gerent de la ADCV.

La presentació oficial s’ha completat amb una taula redona, amb tres dels experts que han participat en el desenvolupament dels continguts de la plataforma en línia: Nacho Lavernia, director de disseny i fundador de Lavernia & Cienfuegos Design; Manolo Lecuona, catedràtic d’Universitat en Gestió del Disseny de la Universitat Politècnica de València (UPV), i Iván Sempere, co-CEO de Padima, empresa especialitzada en la protecció i defensa del disseny. Ha actuat com a moderadora Yolanda Herráiz, vicepresidenta de la ADCV.

Fotografies: Nerea Coll.