EnCircular llança un estudi sobre l’economia circular en l’empresa valenciana

28/10/21
EnCircular llança un estudi sobre l’economia circular en l’empresa valenciana

EnCircular, plataforma d’economia circular de la Comunitat Valenciana desenvolupada per la ADCV amb suport de l’Agència Valènciana de la Innovació (AVI), ha posat en marxa un estudi que té com a objectiu conéixer quin és el grau de coneixement i d’integració real d’estratègies i accions vinculades a l’economia circular en el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana.

La fase d’investigació s’està executant amb la col·laboració de la consultora especialitzada GfK, que durà a terme 450 enquestes a una mostra representativa de companyies pertanyents als principals sectors industrials, comerç, serveis i turisme de la regió.

Els resultats d’aquest primer estudi de EnCircular permetran comptar amb una base d’informació real sobre la qual definir plans i estratègies d’innovació per a avançar en models més sostenibles. Per a aconseguir-ho, els resultats estaran a la disposició de tots els agents implicats en aquesta evolució, des de les Administracions Públiques, a entitats acadèmiques i d’investigació, organitzacions i associacions empresarials i del Tercer Sector, companyies i ciutadania.

"Les estratègies d'economia circular, públiques i privades, haurien de comptar amb el disseny des dels primers plantejaments, per a assegurar, així, un desenvolupament reeixit”. María Navarro, gerent de la ADCV i directora de EnCircular

En línia amb aquest enfocament, l’enquesta empresarial recull una visió global de l’economia circular, des de la definició d’estratègies corporatives a la de productes i serveis; la cadena de subministrament de matèries primeres, aigua i energia; la producció; la distribució; reciclatge, reparació, reutilització i recuperació; la implicació de les persones consumidores; el paper del disseny en la innovació, o el grau de coneixement i utilització de sistemes públics de suport a l’economia circular.

Compromís amb el desenvolupament sostenible

EnCircular aborda amb aquest projecte un dels seus objectius fundacionals estratègics: generar coneixement propi vinculat a l’economia circular per a reforçar el sistema innovador de la Comunitat Valenciana. Per a aquest estudi s’ha comptat amb la col·laboració dels experts en sostenibilitat Elena Galante i Arturo Jiménez.

“La ADCV està compromesa amb l’evolució cap a la circularitat perquè el disseny és el principal impulsor per a integrar-la en les nostres formes de vida i en les estratègies i activitat de les nostres empreses. Està demostrat que els projectes en els quals s’aplica un disseny circular són més innovadors, més eficients, minimitzen els seus impactes negatius i reforcen els positius, aspectes que es tradueixen en competitivitat, sostenibilitat i qualitat de vida per a totes les persones. Per això, les estratègies d’economia circular, públiques i privades, haurien de comptar amb el disseny des dels primers plantejaments, per a assegurar, així, un desenvolupament reeixit”, subratlla María Navarro, gerent de l’associació i responsable de EnCircular.

Incorporació de noves funcionalitats

La plataforma EnCircular va nàixer, al novembre de 2020, com a espai de trobada entre tots els agents compromesos en l’evolució cap a models socials i econòmics més sostenibles. Proporciona accés a informació i coneixement sobre tendències, normatives, projectes, programes i experiències d’èxit en economia circular; recursos i eines per a facilitar la seua aplicació pràctica; permet localitzar i contactar amb els agents (públics i privats) que treballen en les seues diferents àrees, a través d’un mapa digital interactiu, i dóna visibilitat a organitzacions, empreses i institucions que estan desenvolupant projectes concrets innovadors entorn de l’economia circular.

Aquest enfocament inclusiu i basat en la col·laboració ha propiciat que, en solo uns mesos, siga un referent en l’àmbit d’economia circular, a nivell nacional i internacional. A Espanya, organitzacions professionals i empresarials d’altres regions estan treballant per a replicar el model, adaptant-lo als seus contextos.

Quant a la projecció exterior, EnCircular és un dels projectes que ha portat a la ADCV a ser la representant a València del Circular Economy Club, xarxa internacional sense ànim de lucre integrada per més de 6.000 membres de 140 països, així com a ser nomenada partner oficial de la New European Bauhaus.

EnCircular incorporarà en breu noves funcionalitats. Entre els seus serveis ja actius, té habilitat un formulari obert a totes aquelles organitzacions que vulguen compartir les seues iniciatives, bones pràctiques i projectes disruptius, perquè altres agents puguen prendre’ls com a referència o inspiració en les seues respectives entitats o entorns d’investigació. (Es pot accedir a ell, clickando ací).