Quins estudis dissenyaran les instal·lacions de Miradors de l’Horta?

06/06/22
Quins estudis dissenyaran les instal·lacions de Miradors de l’Horta?

Miradors de l’Horta ha anunciat els estudis que signaran, en la seua tercera edició, les instal·lacions efímeres integrades en l’espai agrícola i patrimonial, elements distintius del festival de disseny i cultura. Els cinc projectes seran desenvolupats per Gimeno Gràfic + Llebrer (Alfara del Patriarca); Resta (Bonrepòs i Mirambel); Badallar Estudi (Vinalesa); Borealis (Meliana), i La Quarta Pell (Foios).

L’Àgora del festival -contenidor de les principals activitats culturals- estarà situat enguany en un dels edificis del patrimoni de la Mancomunitat del Carraixet, el Museu de l’Horta d’Almàssera. La intervenció serà a càrrec d’Elsa Yranzo Creative Food Studio.

Quant a l’espai centrat en activitats per al públic infantil, ‘Mini-Miradors’, se situarà a Albalat dels Sorells i serà dissenyat per Arkkids.

Els estudis han mantingut una primera trobada amb agricultors i agricultores locals, professionals de la restauració i agents clau del territori i han visitat in situ les ubicacions on s’instal·laran els dissenys en els quals treballaran en els pròxims mesos.

Els estudis treballaran al costat d'agricultors i altres agents clau en el dia a dia de l'horta per a definir les seues propostes i els seus processos creatius

Un dels requisits és que el material i recursos usats per al desenvolupament de les instal·lacions han de ser respectuosos amb el medi ambient, bé per la utilització de materials de construcció sostenibles (procedència, fabricació o transport de baix impacte mediambiental) o perquè puguen ser reutilitzats o reciclats en altres usos posteriorment (sent els estudis responsables del futur d’aquests materials, comptant amb la col·laboració de la Mancomunitat del Carraixet).

Anomenada a projecte al costat de la ADCV

Com en les dues anteriors edicions de Miradors de l’Horta, Turisme Carraixet ha comptat amb la col·laboració de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) per a la convocatòria i gestió de l’anomenada a projecte per a la realització d’aquestes intervencions. Les instal·lacions efímeres són concebudes com a contenidor d’activitats participatives, com a tallers, taules redones, activitats infantils educatives, concerts i altres propostes.

En 2022, es compaginaran espais del paisatge agrícola (horts) amb els espais patrimonials integrats en l’horta (arquitectura hidràulica, séquies i edificis històrics d’algun dels set municipis de la comarca).

El jurat que ha valorat les candidatures ha estat integrat pel director de projectes de València Capital Mundial del Disseny 2022; el director creatiu del Miradors de l’Horta; dos representants de Turisme de la Mancomunitat del Carraixet, i tres professionals, proposats pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana, al Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana i l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana.

Gallén+Ibáñez, Clausell, Carmen Baselga i Taller de Projectes, Llim estudie (Rosa Bou i Kumi Furió), Ricardo Alcaide, Canyamas Estudi, Fabricante de Espheras, Isho Design, Maribel Alba, Vitamin, Nituniyo, Memosesmas, Trashformaciones i Clap han sigut els i les professionals i estudis creadors de les deu instal·lacions de les dues edicions prèvies -tres en 20219, quan es van presentar a l’anomenada a projecte 8 candidatures, i set en 2021, quan les propostes es van disparar fins a 39-.

DRAG

‘Talent a l’horta’

La tercera edició de Miradors de l’Horta se celebrarà del 23 de setembre al 9 d’octubre de 2022, en el marc de la València Disseny Week, organitzada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), i del World Design Street Festival, organitzat per València Capital Mundial del Disseny 2022. En l’edició de 2021, van participar unes 4.000 persones, un 33% més que en la de 2019.

La tercera edició de Miradors de l’Horta se celebra amb el lema ‘Talent a l’horta’. El seu objectiu és “ser un aparador per a mostrar el talent que tanca l’horta, en diferents disciplines”, posant en valor la creativitat, la innovació i l’esforç d’agricultors i agricultores per a dissenyar un model de desenvolupament sostenible, amb sobirania alimentària, que vincule els territoris agrícoles i urbans i que genere oportunitats per a les noves generacions.

En 2022, s’ha plantejat combinar els espais del paisatge agrícola (horts) amb els espais patrimonials integrats en l’horta (arquitectura hidràulica, séquies i edificis històrics d’algun dels set municipis de la comarca).