Tot preparat per al Festival Miradors de l’Horta 2023

18/10/23
Tot preparat per al Festival Miradors de l’Horta 2023

L’horta valenciana torna a omplir-se de disseny i un ampli i divers programa d’activitats participatives, del 20 d’octubre al 5 de novembre, amb la quarta edició del festival Miradors de l’Horta. Amb el lema ‘Amb els peus en la terra’, centra enguany el seu objectiu a “visibilitzar el paper de les i els professionals de l’agricultura, contribuir al fet que posen en valor els seus productes de quilòmetre 0, que reforcen la seua importància i presència en la gastronomia, així com que consoliden la seua influència en la cultura valenciana i la història local”.

La inauguració oficial tindrà lloc el divendres 20 d’octubre, a les 10.30 hores, a la Casa dels Artillers (Foios). Intervindran Susana Martín, representant de Turisme Carraixet, i Sergi Ruiz, alcalde de Foios i responsable de turisme de la Mancomunitat del Carraixet, la presidenta de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), Yolanda Herráiz, i alguns dels equips de professionals del disseny i l’arquitectura que han creat les instal·lacions efímeres, l’element més emblemàtic del festival. Es visitaran algunes d’elles i s’oferirà als assistents una degustació de producte local.

De les més de 30 propostes que es van presentar a l’anomenada a projecte per a realitzar aquestes instal·lacions convocada pels organitzadors de l’esdeveniment, amb la col·laboració de l’ADCV, es va fer una selecció per un jurat professional. Els criteris aplicats van ser la qualitat, originalitat i creativitat en els treballs, l’experiència en projectes artístics similars, la inclusió dels valors de l’horta i una garantia de sostenibilitat durant tot el procés (ús de materials, reciclatge o procedència dels mateixos).

De nou en aquesta edició, la proposta més significativa del festival és el conjunt de les instal·lacions efímeres, creades per professionals del disseny i l'arquitectura

Les instal·lacions efímeres seleccionades enguany han sigut realitzades per Sawu Studio; el col·lectiu Makea Tu Vida; TheRevolution al costat de Manolo García, i el tàndem creatiu Reyes Pe i Ricardo Ruiz. A més, hi ha una intervenció especial, a càrrec de Democràcia Estudi i l’escenògrafa Blanca Añón. Com en edicions anteriors, també s’ha involucrat a alumnat de la Universitat Politècnica de València i de la Universitat CEU Cardenal Herrera.

L’Àgora del festival, contenidor de les principals activitats de l’esdeveniment, se situarà a la Casa dels Artillers, un espai recentment adquirit per l’Ajuntament de Foios, i serà adaptat per Arqueha i Miguel Arraiz. S’ha concebut com a ‘Museu Miradors’, amb el paper de “base” per a complementar la resta d’obres.

Es presentaran en l’Àgora productes de l’horta i l’espai acollirà tres exposicions temporals: una sobre el plàstic, una altra sobre els aliments que les grans cadenes de producció no admeten perquè no compleixen amb estàndards estètics, i la tercera sobre aquells que no són quilòmetre zero. A més, comptarà amb una zona de showcooking i música en directe, com també acollirà activitats per a les famílies, lloguer de bicicletes i degustacions.

L’organització detalla que, a tot això, se sumarà la proposta de SUC Estudi, Lluís Penyafort i Vicent Adell, els qui s’han unit per a dissenyar una activitat dirigida a públic infantil i familiar que combina disseny, agricultura i cuina.

Les instal·lacions efímeres s’integren en l’espai agrícola i patrimonial de l’horta valenciana i són concebudes com a contenidor d’activitats participatives, com a tallers, taules redones, activitats infantils educatives, concerts i altres propostes. (PROGRAMA COMPLET, ACÍ).
.

Visita guiada per a professionals: 21 octubre a les 10h.

El dissabte 21 d’octubre, com en anys anteriors, l’organització del festival ha preparat una ruta exclusiva amb autobús per a professionals del disseny i l’arquitectura amb vinculació a l’ADCV, que recorrerà les diferents instal·lacions efímeres, al costat dels seus responsables.

La visita començarà a les 10 hores, amb eixida des de la Casa dels Artillers, a Foios. Es prolongarà fins a les 13 hores i, els qui ho desitgen, podran participar posteriorment d’un showcooking amb música en directe.

La participació en aquesta activitat requereix obligatòriament la confirmació de plaça, ja que són limitades. Les persones interessades han d’escriure un email a info@adcv.com, indicant en l’assumpte ‘Ruta Miradors de l’Horta 2023’, així com el nom de les persones assistents. L’activitat és gratuïta, però requereix el compromís d’assistència, una vegada reservada la plaça.