Letterheads celebra la seua 1ª edició en Comunitat Valenciana en el Museu de l’Horta

El municipi d’Almàssera acollirà, del 1 al 4 de maig, l’esdeveniment ‘Letterheads per l’Horta’. Es tracta de la segona edició d’aquesta trobada internacional de rotulistas i tallers de cal·ligrafia i lettering que se celebra a Espanya des del seu naixement, en 1975, als Estats Units. La iniciativa, impulsada pel rotulista valencià Nico Barrios, compta amb la col·laboració de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) i naix amb el propòsit de connectar disciplines i persones vinculades a l’art de les lletres, combinant pràctica, formació i divulgació.
Fins al moment, compta amb la inscripció de més de 40 professionals procedents de diferents països de tot el món. Aquest esdeveniment gira entorn de tres blocs d’activitats: les trobades professionals Letterheads, una sèrie de tallers especialitzats dirigits a professionals del disseny i la tipografia i activitats divulgatives obertes i gratuïtes per al públic general. (Tota la informació, programa i inscripcions a ‘Letterheads per l’Horta’, ací).
L'ADCV és entitat col·laboradora d'aquesta trobada internacional de rotulistas, tallers de cal·ligrafia i lettering. El nostre soci errorerror studio farà una xarrada i nostra gerent, María Navarro, parlarà sobre l'ADCV.

A més, aquesta edició de Letterheads té una vocació solidària: conclourà amb una subhasta benèfica de les obres que es realitzen, els beneficis de les quals es destinaran a la Fundació Horta Sud per a ajudar a persones afectades per la DANA del 29 d’octubre.
“Durant quatre dies, el Museu de l’Horta es convertirà en taller col·lectiu, espai d’aprenentatge i celebració d’un ofici en perill d’extinció, però no serà l’únic escenari. La ubicació triada, un xicotet municipi de l’Horta Nord, enllaça amb l’enfocament obert i comunitari de la proposta. Les activitats no sols es concentraran en els espais tancats del museu, sinó que s’estendran al seu entorn i s’obrin a la ciutadania, en un esforç per integrar l’esdeveniment en la vida del poble i generar vincles més enllà de l’àmbit professional”, subratlla Nico Barrios.
L’ADCV en Letterheads
Els Letterheads són trobades autogestionades amb una llarga tradició internacional en els quals rotulistas tradicionals comparteixen tècniques, experiències i, sobretot, passió per la lletra pintada a mà. “La proposta de Letterheads, a més de reivindicar el treball de rotulistas i lletristes artesanals, pot inspirar a les noves generacions de professionals del disseny a explorar altres formes de creació, allunyades del digital. D’altra banda, la seua essència ens connecta amb el Congrés Internacional de Tipografia que l’ADCV va organitzar durant anys, acostant el món de la lletra a professionals i persones aficionades”, apunta María Navarro, gerent de l’ADCV.
errorerror studio, soci de l’ADCV, farà una xarrada, que posarà focus en la seua tipografia ‘Rajola’. Inspirada en el paviment de pedra geomètrica de l’arquitectura i els interiors mediterranis, aquest treball va ser reconegut amb el Premi ADCV Or en ‘Tipografia’ en l’última edició dels nostres guardons, en 2024.
Per part seua, María Navarro, farà una presentació de les línies de treball i projectes de l’associació, convidant a les i els assistents a unir-se a les diferents propostes del programa de celebració del 40 aniversari de l’ADCV.
“Trobada entre generacions i estils”
En paral·lel al programa principal de la trobada professional, s’oferiran tallers impartits per professionals de referència en l’àmbit del disseny i la retolació: Joan Quirós, Laura Meseguer i Ester Gradolí. A través d’ells es busca “bastir ponts entre diferents disciplines, fomentar la transmissió del coneixement i propiciar la trobada entre generacions i estils”.
Entre les activitats gratuïtes obertes a totes les persones interessades que ho desitgen, s’han organitzat xarrades de Juan Nava (Letras Recuperadas) i Juanjo López (Manufacturas Tipográficas Madrileñas), la projecció del documental ‘Tipos Que Importan’ de Miguel Maestro o una iniciativa d’estampació tipogràfica de samarretes per David Vander. Hi haurà, també, demostracions de “rotulistas de la vella escola”.

