Paco Bascuñán, Actiu y el Centre del Carme, Premis Honorífics ADCV 2022

25/03/22
Paco Bascuñán, Actiu y el Centre del Carme, Premis Honorífics ADCV 2022

Les i els professionals, estudis i empreses integrants de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) han decidit atorgar els Premis Honorífics ADCV 2022 al dissenyador Paco Bascuñán Rams -a títol pòstum-, en la categoria de ‘Trajectòria Professional’, al Centre del Carme Cultura Contemporània, en la de ‘Entitats’, i a l’empresa de mobiliari Actiu, en ‘Innovació’.

Aquests guardons reconeixen el paper de Paco Bascuñán com a pioner i referent del disseny valencià, així com la seua metodologia i estil propis, que uneixen art i disseny en unes propostes úniques; la labor i compromís del Centre del Carme en la promoció i difusió de la cultura, l’art i el disseny, en els seus múltiples àmbits i propostes, amb un enfocament accessible i inclusiu, per a acostar-los a tots els públics, i l’esforç i aportació de Actiu per a innovar en disseny i sostenibilitat, amb processos, projectes i productes que busquen fer millor la vida de les persones i cuidar del seu entorn.

Entre les novetats de la VI edició dels Premis ADCV s’ha inclòs l’obertura de la presentació de candidatures als guardons honorífics a tota la nostra base de professionals i empreses associades. Una vegada configurada la llista inicial, es va sotmetre a un procés de votació democràtica, del qual han resultat els i les premiats. Gràcies a totes i tots els que heu participat!!!!

Els Premis Honorífics ADCV 2022 s’entregaran a la fi de maig, al costat dels treballs guanyadors en les 38 categories dels Premis ADCV. S’han presentat, en total, 555 candidatures, que estan sent valorades pels respectius jurats.

Paco Bascuñán és pioner i referent del disseny valencià. La seua metodologia i estil propis, que uneixen art i disseny en unes propostes úniques, li van portar a ser inclòs entre els artistes de les avantguardes i a convertir-se en el primer dissenyador a ingressar en la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles

Paco Bascuñán, referent del disseny i l’art

Paco Bascuñán Rams (Valencia, 1954-2009)  és reconegut com un dels grans referents del món del disseny i de l’art valencians. Fundador de l’emblemàtic grup La Nave, en 1983, i de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), en 1985, va desenvolupar una metodologia única, que li va portar a ser inclòs entre els artistes de les avantguardes. Compromés amb diverses causes socials, va estar, també, vinculat durant molts anys a la docència i és autor de nombroses publicacions.

Entre els seus mèrits més destacables, estan l’haver sigut el primer dissenyador que va ingressar en la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, en 2008. Va rebre la Medalla de Belles Arts de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de València, juntament amb el grup La Nave, i el Premi Gràffica.

El seu fons documental es conserva en el Arxiu Valencià del Disseny.

El guardó reconeix la labor i compromís del Centre del Carme en la promoció i difusió de la cultura, l'art i el disseny, amb un enfocament accessible i inclusiu

Centre del Carme: un centre dedicat a la cultura

El Centre del Carme va iniciar la seua etapa com a centre de cultura contemporània en 2017, “amb l’objectiu d’acollir un ampli ventall de llenguatges i pràctiques artístiques representatives de la cultura actual, des d’arts visuals a arts escèniques experimentals, performance, cinema, música, art sonor, disseny, edició, llibres… A més, integra altres branques del pensament, com la sociologia, arquitectura, economia, dret, urbanisme o medicina”. El centre, dirigit per José Luis Pérez Pont, depén de la Generalitat Valenciana, a través del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Un dels seus objectius és acostar la cultura a tots els públics. En aquesta línia, ofereix una completa i diversa programació educativa, amb tallers, jornades i altres experiències artístiques, a més d’obrir les seues portes a esdeveniments organitzats per altres institucions i entitats.

Actiu es caracteritza per la innovació en disseny i sostenibilitat, amb processos, projectes i productes que busquen fer millorar la vida de les persones i el seu entorn

Actiu: referent en innovació i sostenibilitat

En les seues més de 55 anys de trajectòria, Actiu destaca pel seu treball en innovació, internacionalització i disseny sostenible d’estratègies empresarials i productes. Ha rebut múltiples reconeixements, entre ells, el Premi Nacional de Disseny i el Premi al Millor Empresari Europeu de l’Any -per al seu fundador, Vicent Berbegal-, tots dos en 2017. A més, va ser una de les primeres empreses a Espanya a obtindre la certificació LEED Platí, la més alta autenticació en eficiència energètica i sota impacte mediambiental que concedeix el Green Building Council, associació independent que impulsa la implementació de pràctiques d’excel·lència en el disseny i la construcció sostenible.

L’empresa integra en tots els seus processos i productes criteris de sostenibilitat -prevalent, entre altres estratègies, les orientades a la reducció de la petjada de carboni i la millora de l’eficiència energètica i hídrica, així com l’ús de materials reciclables i reciclats, com els plàstics marins-; de benestar i salut per a les persones -integrant comoditat i ergonomia-, i impacte social -amb compromisos amb diverses causes i col·lectius-.

La VI edició dels Premis ADCV ha aconseguit rècord en candidatures, amb 555 treballs inscrits, realitzats o difosos en la Comunitat Valenciana en els tres últims anys, que estan sent valorats pels jurats

Premis ADCV 2022

La VI edició dels Premis ADCV té com a objectiu “premiar l’excel·lència del disseny i reconéixer l’impacte positiu econòmic, social, ambiental i cultural que aporta la seua integració en empreses, institucions i projectes”. Els guardons se centren en els camps de disseny gràfic i digital, de producte i d’espais, amb 40 categories. A més, enguany es premiaran, per primera vegada, els treballs amb major impacte positiu, social i mediambiental.

En l’edició de 2022 s’ha aconseguit rècord en candidatures, amb 555 treballs inscrits -un 25% més que en 2009-, produïts o difosos per estudis, professionals, estudiants o equips de disseny d’empreses de la Comunitat Valenciana entre l’1 de gener de 2019 i el 31 de desembre de 2021.

En aquests moments, s’estan desenvolupant les deliberacions del jurat, que treballa en dos grups: un centrat en les categories de ‘Disseny Gràfic i Digital’ i un altre en ‘Disseny de Producte i d’Espais’. El primer està integrat per Josep María Mir, director creatiu de Summa; Ena Cardenal de La Nuez, dissenyadora gràfica i directora d’art, i Jessica Travieso, cap de continguts i cofundadora de Awwwards. El segon, està format per Javier Abio, cofundador i editor de Neo2 Magazine; Maria Ruiz, de l’estudi d’interiorisme, dissenye industrial i arquitectura Lagranja Design, i Brigitte Sauvage, dissenyadora industrial i d’interiors.

Els Premis ADCV 2022 compten amb el suport de la Generalitat Valenciana, Diputació de València, Ajuntament de València, World Design Capital València 2022 i el centre d’innovació Las Naves. A més, col·laboren en aquesta edició la Xarxa Espanyola d’Associacions de Disseny (READ); l’Associació de Directors d’Art i Dissenyadors Gràfics (ADG-FAD); el Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana (CDICV); la Associació de Professionals de la Il.lustració Valenciana (APIV); el Col·legi Oficial de Publicitaris i Relacions Públiques de la Comunitat Valenciana; la Associació de Empreses de Comunicació Publicitària de la Comunitat Valenciana (ComunitAD); la Associació de Dissenyadors i Creatius de Castelló, La Exprimidora; València Plaza; DXI Magazine, i DissenyCV.

Tota la informació sobre la convocatòria dels Premis ADCV 2022 es recull en la nova pàgina web oficial, www.premiosadcv.com, plataforma que ha sigut dissenyada per l’estudi Yinsen, integrat per les creatives Lorena Sayavera i María Pradera, pertanyent a la ADCV.