‘Prohibit fixar cartells. REA’ desembarca en la Llotja del Peix d’Alacant

12/07/21
‘Prohibit fixar cartells. REA’ desembarca en la Llotja del Peix d’Alacant

L’exposició ‘Prohibit fixar cartells. REA. Cartells valencians 2000-2020’, organitzada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, arriba a Alacant. La mostra, que recorre 20 anys de la història de la Comunitat a través dels seus cartells, podrà visitar-se a la Sala d’Exposicions Llotja del Peix (situada en el Passeig Almirall Julio Guillén Tato), del 14 de juliol fins al 29 de setembre.

‘Prohibit fixar cartells’ aterra en aquest emblemàtic centre d’exposicions després de passar pel Centre del Carme Cultura Contemporània de València i pel Museu de Belles arts de Castelló. A Alacant, s’exposarà íntegrament: 600 peces destacades de professionals del disseny de la Comunitat Valenciana, corresponents a diferents àmbits d’activitat i esdeveniments. Està secundada per Marc Martí i la World Design Capital València 2022.

Sobre una paret o en una pantalla, institucions, empreses i professionals continuen confiant en el seu poder d'atracció i comunicació del cartell

“La Llotja del Peix és una sala d’exposicions magnífica, grandiosa, d’acord amb la gran cultura de cartelismo i els grans cartellistes que han desenvolupat la seua labor en aquesta província. És un territori amb un gran pes i protagonisme de la cultura, el festiu, la tradició, i tot ells va acompanyat d’una cultura del cartell. Cites com els Moros i Cristians, les Fogueres, els festivals, les fires del llibre,… han sigut germen de grans creacions, moltes d’elles recollides en aquesta mostra itinerant”, detallen els seus comissaris, Boke Bazán i MacDiego.

Per a posar en valor aquesta trajectòria i explicar amb més detall l’objectiu de l’exposició i el seu contingut, MacDiego i Boke Bazán van acompanyar a les persones interessades en una visita guiada, el dia d’obertura de la mostra, el 14 de juliol.

Història i evolució social

Les obres exposades en la mostra estan organitzades cronològicament i corresponen a diferents àmbits d’activitat i esdeveniments, la qual cosa la converteix en un recorregut per la història de la regió i la seua evolució social en les últimes dècades.

Els organitzadors destaquen que, en els últims vint anys, s’han dissenyat més cartells que mai en l’àmbit cultural i social. Aquesta peça gràfica ha aconseguit reivindicar-se com a format divulgatiu i de promoció per excel·lència i mantindre la seua hegemonia, adaptant-se al nou entorn digital. Sobre una paret o en una pantalla, institucions, empreses i professionals continuen confiant en el seu poder d’atracció i comunicació.

La mostra reuneix 600 peces emblemàtiques d'autores i autors de la Comunitat Valenciana i suposa un recorregut per la cultura i evolució social en les últimes dues dècades

Participen creadors i creadores de les províncies de Castelló, València i Alacant, així com professionals d’altres llocs que han treballat en campanyes desenvolupades en el territori. Entre ells, autors referents i nombrosos premis nacionals en disseny, il·lustració i còmic, com Manuel Boix, Artur Heras, Pepe Gimeno, Paco Bascuñán, Dani Nebot, Marisa Gallén, Paco Roca, Mariscal, Cristina Durán, Pablo Auladell, Paco Giménez o Miguel Calatayud.

El catàleg de l’exposició ‘Prohibit fixar cartells REA. Cartells valencians 2000-2020’, ha rebut el tercer premi en la categoria ‘Llibres d’art’, en els ‘Premis als Llibres Millor Editats durant l’any 2020’ atorgats pel Ministeri de Cultura i Esport. La publicació, impresa per Fernando Gil, pot adquirir-se en el Centre del Carme i la Llibreria LLig. El jurat va destacar la seua “estupenda maquetació i extraordinària composició, amb uns colors i una estètica a destacar”. Aquests premis no tenen dotació econòmica, però gaudeixen de gran prestigi i els treballs guardonats seran exposats en les fires internacionals del llibre LIBER, Frankfurt i Leipzig.