L’exposició itinerant ‘FSWD: Identitat i Territori’ arriba a València

26/10/22
L’exposició itinerant ‘FSWD: Identitat i Territori’ arriba a València

València acull des de demà, dijous 27 d’octubre, l’exposició itinerant ‘FSWD: Identitat i Territori’, emmarcada en el projecte From Spain With Design de la Xarxa Espanyola d’Associacions de Disseny (READ). La mostra està integrada per 145 peces, que posen el focus en el disseny espanyol amb projecció internacional i en el seu paper com a agent de canvi cap a models socials i econòmics més responsables i sostenibles. Destaca la presència de la Comunitat Valenciana, amb un terç dels treballs exhibits.

L’exposició FSWD, realitzada i produïda per READ amb el suport del Ministeri de Cultura i Esport del Govern d’Espanya, ha sigut organitzada en aquesta itinerància per la Generalitat Valenciana amb la col·laboració de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV). Es podrà visitar al Palau de les Comunicacions de València fins a l’11 de desembre de 2022 i es duran a terme un programa d’accions i esdeveniments paral·lels.

La inauguració oficial tindrà lloc demà, 27 d’octubre, i serà a càrrec de María Fernanda Escribano, directora general de Promoció Institucional de la Generalitat, i Ángel Martínez, president de la ADCV. S’ha programat una sessió especial de ‘Altaveu’, a les 18 hores, que tindrà continuïtat amb l’obertura oficial de la mostra i la visita a aquesta, a les 19 hores.

La mostra reuneix 145 peces de diferents disciplines del disseny, de les quals un terç estan signades per professionals i estudis de la Comunitat Valenciana

L’exposició, que es va inaugurar a l’octubre de 2021 en el marc de la 9ª Trobada Nacional de Disseny (ENAD) a Santiago de Compostel·la, va ser concebuda amb caràcter itinerant. Durant 2022 ha passat per la Universitat de Aveiro (Portugal) i el Museu de la Ciència i l’Aigua de Múrcia. En cada escala es reforça la representativitat de professionals i estudis locals i es complementa amb una programació d’activitats paral·leles.

En el cas de València, estan recollides en l’exposició mig centenar d’obres de 40 professionals i estudis de disseny. Entre ells, estan Locandia Estudio; Alegre Design; Gallén+Ibáñez&Co; Gimeno Gràfic; Kike Correcher; Lavernia&Cienfuegos; Meteorito; Monnou Studio; Creatias Estudio; Diego Mir+Fase Studio; Estudio Menta; Culdesac+Closca; Odosdesign; Héctor Serrano, Raky Martínez y Alberto Martínez; Made Studio; Joanrojeski Estudi Creatiu; Jorge Herrera Studio; LZF Lamps; Yonoh Studio; Boke Bazán; Democràcia Estudi; Dídac Ballester; Eduardo del Fraile; Ibán Ramón; Josep Gil; Nereida Tarazona; Vicent Ramón; Yinsen; Gallega Design Studio; Nacho Timón Studio; Estudi[h]ac; Ricardo Alcaide; Rolser; Sandra Figuerola; Tíscar Design; Vicent Martínez Disseny, i Ximo Roca Diseño.

La mostra recull projectes de disseny de diferents àrees -dissenye gràfic, industrial, de producte, interiorisme i disseny de serveis-, que destaquen per la seua qualitat, per la seua projecció en el mercat nacional i internacional i per ser un model de sinergia entre professional o estudi de disseny i empreses, per donar respostes coherents i per aportar valor.

“Un dels objectius prioritaris d’aquesta exposició és posar en valor la responsabilitat del disseny i els seus professionals davant els grans reptes que afrontem com a societat: la inclusió, la igualtat de gènere, les preocupacions ambientals, les ambicions tecnològiques o la cerca de nous materials i usos. Tenim la possibilitat, però també l’obligació, de contribuir a dissenyar un món millor per a totes les persones”, subratlla Ángel Martínez, president de la ADCV i comissari de la mostra, al costat de Uqui Permui (DAG), Gloria Escribano (DIMAD) i Juan Lázaro (Conca Dissenya).

Les obres s’organitzen entorn de cinc eixos temàtics: ‘Identitat i territori’, ‘Interseccions’, ‘Internacionalització’, ‘Sostenibilitat’ i ‘Complicitats’. El disseny expositiu, desenvolupat per Enorme Estudi, incorpora un sistema de peanyes que permet la seua rèplica, adaptant-la a diferents espais i quantitat de projectes exhibits.

Primera activitat complementària: ‘Altaveu’

La primera de les activitats de la programació paral·lela a la mostra a València és una sessió especial de les trobades ‘Altaveu’, que tindrà lloc el mateix dia de la inauguració: demà dijous a les 18 hores. Participaran quinze estudis de la Comunitat Valenciana que exposen alguna de les seues obres en ‘FSWD: Identitat i territori’: Democràcia estudi; Gimeno Gràfic; Nacho Timón Studio; Boke Bazán; Tíscar Design; Josep Gil; Gallega Design Studio; Nereida Tarazona; Estudi[h]ac; Vicent Ramón; Ricardo Alcaide; Rolser; Diego Mir i Fase Studio; Sandra Figuerola, i Ibán Ramón.

‘Altaveu’ és un format de presentacions creat per la ADCV per a mostrar projectes de disseny d’una forma ràpida i vibrant, amb un temps màxim de tres minuts per intervenció, a manera de pitch. El passat 14 d’octubre, en el marc de l’esdeveniment internacional iF Design Marathon 2022, va tindre lloc una primera jornada ‘Altaveu’, amb altres catorze estudis presents en la mostra: Monnou Studio; Creatias Estudio; Kike Correcher; Lavernia&Cienfuegos; Meteorito; Locandia Estudio; Alegre Design; Culdesac+Closca; Odosdesign; Héctor Serrano, Raky Martínez y Alberto Martínez; Made Studio; Joanrojeski Estudi Creatiu; Jorge Herrera Studio, y Yonoh Studio.